Ognjenović: Fond PIO i prethodnu godinu završio sa suficitom

03.05.2024

13:27

0

U novembru prošle godine svim korisnicima smo isplatili novčanu pomoć u visini od 20.000 dinara, kaže Relja Ognjenović

Ognjenović: Fond PIO i prethodnu godinu završio sa suficitom
Copyright M.A./ATAImages

 Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje usvojio je Završni račun Fonda za prošlu godinu u kome se navodi da su od prodaje nefinansijske imovine u prošloj godini ostvareni prihodi i primanja Fonda u iznosu od 934,26 milijardi dinara, a ukupni rashodi i izdaci Fonda za nefinansijsku imovinu u navedenom periodu iznose 932,18 milijardi dinara.

Direktor Republičkog fonda PIO Relja Ognjenović rekao je da je u 2023. nastavljen trend suficita, kao i da su sve planirane aktivnosti Fonda ostvarene uz rashode u okvirima plana, odnosno isplata prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja vršena je redovno, a penzije i naknade korisnika od isplate za januar i za oktobar prošle godine ukupno su uvećane su za 18,3 odsto.

"U novembru prošle godine svim korisnicima smo isplatili novčanu pomoć u visini od 20.000 dinara. Uz bolju naplatu doprinosa sve obaveze su uspešno realizovane i godinu smo završili sa suficitom. Ovo je još jedan pokazatelj kako stabilne fiskalne politike, tako i načina na koji se država ophodi prema našim korisnicima, s obzirom na to da od prošle godine imamo i usklađivanje penzija prema neto zaradama, što je po korisnike najpovoljnija opcija", rekao je Ognjenović.

Prema njegovim rečima, prihodi od doprinosa za PIO i tokom prethodne godine naplaćeni su daleko iznad planiranog - 31,6 milijardi dinara više od planiranog, iako je od 1. januara 2023. smanjena stopa doprinosa za PIO na teret poslodavca sa 25 na 24 odsto.

"Ako bismo idvojili čiste dotacije, kao nedostajuća sredstva za isplatu penzija, transferi iz budžeta u 2023. godini bi iznosili 13,5 procenata. Na osnovu pokazatelja o naplaćenim doprinosima za period januar-april 2024. godine, imamo razloga za optimizam, jer su rezultati bolji i od planiranih za 8,8 milijardi ili za 3,5 odsto i od uporednog perioda u prethodnoj godini za 32,5 milijardi dinara, odnosno za 14,1 odsto", zaključio je Ognjenović.

Dodao je da je prethodna godina dala takve rezultate da i ove godine ponovo može da se primeni najpovoljnija formula po penzionere, a to je usklađivanje penzija u skladu sa promenom neto zarada. 

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike