Ekološka taksa vozačima i u srcu Njujorka

08.04.2024

16:03

0

Vozači koji voze kroz Menhetn uskoro će morati da plate 15 dolara za jednokratni ulaz u centralnu zonu Njujorka

Ekološka taksa vozačima i u srcu Njujorka
Menhetn, Njujork - Copyright Pixabay

Vozači motornih vozila koji žele da voze u samom centru Menhetna, u Njujorku, moraće da od juna plate najmanje 15 dolara, preneo je portal Aksios.

Putničkim automobilima će se naplaćivati 15 dolara dnevno za ulazak u takozvani "centralni poslovni kvart" Menhetna, sa malim izuzecima, što u suštini znači da će ceo Menhetn južno od 60. ulice postati put sa naplatom putarine.

Gradske vlasti navode da je cilj mere koja bi trebalo da bude u primeni od sredine juna smanjenje količine saobraćaja, poboljšanje kvaliteta vazduha i prikupljanje milijarde dolara u godinu dana kako bi se poboljšao javni prevoz, ali još nije određen konkretan datum početka primene mere.

U „vreme špica“, odnosno od pet sati do 21 sat tokom radnog dana, odnosno od devet sati do 21 sat za vikend, vozači automobila će plaćati 15 dolara, a van tog vremena putarina će biti 3,75 dolara.

Kamioni i autobusi će plaćati 24 ili 36 dolara, u zavisnosti od njihove ''veličine i namene''.
Aksios navodi da nastavnici, radnici hitne pomoći, vlasnici malih preduzeća na Menhetnu i drugi smatraju da će biti teško pogođeni tom merom.

Predsednica udruženja ''Njujorčani protiv zagušenja'' Suzan Li rekla je da će ta mera ''ubiti Brodvej''.

– Naplatićete mi 15 dolara da dođem da gledam predstavu, pored onoga što već trošim – rekla je ona.

Portal navodi da su alternativni načini prevoza - gradski autobusi, metro i prigradski vozovi - nebezbedni, prljavi i da se u njima dešavaju kriminalne radnje.

Prošlog meseca, guvernerka Njujorka Keti Hočul poslala je Nacionalnu gardu i državnu policiju da patroliraju njujorškom podzemnom železnicom i proveravaju torbe putnika.

Gradske vlasti smatraju da će putarine dovesti do toga da 100.000 vozila manje ulazi u uži Menhetn svakog dana, ublažavajući gužvu u najzakrčenijem okrugu u SAD danas.

Aksios navodi da, ako se mera putarina ispostavi kao delotvorna i korisna, i mnogi drugi veliki gradovi u SAD, poput Los Anđelesa, Sijetla i Čikaga, razmotre uvođenje slične mere.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike