Let na baterije: DHL kupuje električne kargo avione od startapa Evijejšen

03.08.2021

14:15

0

Autor: Nikola A.

Ova kupovina je u funkciji opredeljenosti kompanije za održivo poslovanje i njenom kretanju ka neto nultoj emisiji gasova do 2050

Let na baterije: DHL kupuje električne kargo avione od startapa Evijejšen
Copyright Profimedia

Američki ogranak nemačke kurirske kompanije DHL Ekspres saopštio je danas da kupuje 12 električnih kargo aviona od startapa Evijejšen (Eviation) za isporuke paketa i pošiljki u SAD-u u okviru plana za smanjenje emisije ugljenika.

– Nove letlice ćemo rasporediti u poslovnoj mreži između Zapadne i Istočne obale (SAD-a). Ovi električni avioni će zameniti deo našoh postojećih sa manjim kapacitetom ukrcaja tereta koje imamo na tim tržištima – rekao je Majk Para, glavni izvršni direktor DHL Ekspresa Amerika, prenosi CNBC.

Pročitati još:

Dodao je da je ova kupovina u funkciji opredeljenosti kompanije za održivo poslovanje i njenom kretanju ka neto nultoj emisiji gasova do 2050.

Evijejšen je startap fokusiran na proizvodnju električnih aviona s fiksnim krilima za prevoz tereta i putnika. Ova firma sa sedištem u Vašingtonu proizvodi avion Alis nosivosti 1,13 tona, maksimalne brzine 402 km/h, i dometa 800 km sa jednim punjenjem.

Pročitati još:

Punjenje baterija aviona traje oko 30 minuta, otprilike isto koliko je potrebno i za punjenje gorivom klasičnog aviona slične veličine, navedeno je u saopštenju DHL Ekspresa, čija je krovna kompanija nemačka Dojče Post DHL Grupa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike