Da li će zbog automobila i solara cena srebra da sruši rekord?

08.02.2024

14:02

0

Autor: R.B.

Američki institut za srebro procenjuje da bi ove godine taj plemeniti metal mogao da dostigne najvišu cenu u poslednjih deset godina

Da li će zbog automobila i solara cena srebra da sruši rekord?
Copyright Pixabay

Srebro bi ove godine, zbog tehnološkog pomeranja pre svega u sferi e-mobilnosti i ekologije, moglo da dostigne globalnu potražnju od 1,2 milijarde unci, što je druga najveća potražnja dosad zabeležena, kaže izveštaj Američkog instituta za srebro.

Ovaj skok potražnje primarno se pripisuje jačanju industrijske upotrebe, uključujući proizvodnju automobila, solarnih panela, nakita, te elektronike.

Screenshot: silverprice.org
Cena srebra značajno skočila od 2020.

 

Majkl Dirienco, izvršni direktor Instituta za srebro, predviđa da će cena srebra zbog povećane potražnje dostići 30 dolara po unci, što bi predstavljalo najvišu cenu u poslednjih deset godina. Poslednji put kada je srebro dostiglo ovu cenu bilo je u februaru 2013. godine.

Sličnu procenu, doduše koja je već trebao da se ostvari, imali su sredinom prošle godine u „Siti Grupi“ (u junu za narednih devet meseci), kada je cena srebra bila 23,50 dolara po unci. Danas je cena na spot tržištu 22,28 dolara.

Svoju procenu Institutu zasniva na rastu potražnje za srebrnim posuđem od 9% i potražnji srebrnog nakita od 6%, posebno se ističe očekivani rast potražnje na tržištu Indije.

Takođe, oporavak tržišta elektronskih uređaja bi trebao doprineti ovom rastu. Međutim, kratkoročna usporenja kineske ekonomije i smanjeni izgledi za smanjenje kamatnih stopa u SAD-u na početku godine mogli bi predstavljati prepreke.

Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, File
Industrija nakita značajan faktor kod cene zlata i srebra

 

Iako veće kamate obično štete potražnji za srebrom i zlatom, očekuje se da će SAD početi smanjivati kamate u drugoj polovini godine, što bi moglo povoljno uticati na cene srebra.

Da li će srebro nadmašiti zlato? S obzirom na njegovu široku industrijsku primenu, cene srebra su direktno vezane za ekonomsku aktivnost. Za razliku od srebra, cene zlata obično rastu u vreme ekonomskih poteškoća.

Nasuprot tome, srebro raste kada se može upotrebiti u industriji, tako da može da nadmaši zlato tokom perioda ekonomske ekspanzije.

Cena zlata je na nivou većem od 2.000 dolara za trojnu uncu, što je blizu desetogdišnjeg maksimuma od oko 2080 dolara postignutog sredinom 2020. i potom početkom 2022. godine. U odnosu na pretkrizni period 2014-2019. sadašnji nivoi su viši za značajnih 70%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike