Dinarska štednja u julu premašila 100 milijardi dinara

04.08.2021

09:22

0

Dinarska štednja je u prethodnih devet godina povećana gotovo šest puta, ističu u Narodnoj banci

Dinarska štednja u julu premašila 100 milijardi dinara
Copyright Profimedia

Dinarska štednja je u julu premašila iznos od 100 milijardi dinara, saopštila je danas Narodna banka Srbije. Rezultati najnovije analize su potvrdili da je dinarska štednja i dalje isplativija od devizne.

Kako je navedeno, dinarska štednja je nastavila rast i u uslovima pandemije nezapamćenih razmera.

– Nesmetani kontinuirani rast kako dinarske, tako i devizne štednje, ostvaren je zahvaljujući očuvanoj makroekonomskoj stabilnosti. Tome su doprinele pravovremeno donete mere monetarne i fiskalne politike s ciljem da se ublaže negativni efekti krize na građane i ekonomiju u celini. Poverenje stanovništva u domaću valutu rezultiralo je bržim rastom dinarske štednje u odnosu na deviznu štednju, već devetu godinu zaredom – kažu u NBS.

Dinarska štednja je u prethodnih devet godina povećana gotovo šest puta, što je rast od čak 81 milijardu dinara i polovinom 2021. godine dostigla je 99 milijardi.

Pročitajte još

Naročito intenzivan rast ostvaren je u poslednje tri godine kada je ova štednja povećana za više od 45 milijardi dinara, što je gotovo polovina ukupnog rasta.

U istom periodu i devizna štednja beleži rast, iako nešto umereniji u poređenju sa dinarskom štednjom – sa osam milijardi evra (911 milijardi dinara) s kraja juna 2012. godine, povećana je na 12 milijardi evra (1.425 milijrdi dinara) na kraju juna 2021. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike