Prognoze pred Davos nisu baš sjajne: Rast spor i neizvesan

15.01.2024

12:42

0

Novozapočetu godinu ekonomisti, pred samit Svetskog ekonomskog foruma, pre vide kao kriznu nego postkriznu

Prognoze pred Davos nisu baš sjajne: Rast spor i neizvesan
Copyright Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Globalnu ekonomiju u 2024. godini očekuje prigušen rast i neizvesnost koja proističe iz geopolitičkih sukoba, strogih uslova finansiranja i remetilačkih uticaja veštačke inteligencije (AI), pokazalo je danas objavljeno istraživanje ekonomskih stručnjaka koje se sprovodi svake godine uoči godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu.

U istraživanju je učestvovalo više od 60 ekonomista iz javnog i privatnog sektora.

Približno 56% anketiranih smatra da će globalna ekonomija oslabiti u 2024. godini, dok 70% smatra da će se ubrzati tempo geoekonomske fragmentacije, navodi se na sajtu SEF.

– Najnoviji izgledi naglašavaju nesigurnu prirodu trenutnog ekonomskog okruženja – prokometarisala je generalna direkorka Svetskog ekonomskog foruma (SEF) Sadija Zahidi.

Ona naglašava da je zbog rasta tenzija i nejedanakosti u svetu "hitno potrebna" globalna saradnja kako bi se podstakao održiv i inkluzivan ekonomski rast.

Većina anketiranih očekuje umeren ili jači privredni rast u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, dok postoji širok konsenzus da će Evropa 2024. godine imati slab ili veoma slab rast.

Prognoze za Evropu su znatno gore nego u septembru 2023. godine pošto se broj ispitanika koji očekuju slab ili veoma slab rast skoro udvostručio na 77%, dok 13% anketiranih očekuje visoku inflaciju na Starom kontinentu.

Stručnjaci su iskazali veći optimizam povodom regiona južne Azije i Istočne Azije i Pacifika pošto velika većina eksperata očekuje bar umeren ekonomski rast u ovom oblastima.

Visok procenat anketiranih, čak 70 %, očekuje da će finansijski uslovi i politika visokih kamatnih stopa oslabiti u 2024. godini kao posledica pada inflacije i popuštanja zategnutosti na tržištu rada.

Razvoj veštačke inteligencije (AI) će nejednako uticati na svetsku privredu pošto 94% stručnjaka smatra da će veštačka inteligencija značajno unaprediti produktivnost u ekonomijama sa visokim dohotkom u narednih pet godina, dok samo 53% eksperata smatra da će se to desiti u privredama sa niskim dohotkom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike