Mali pad deviznih rezervi Srbije

11.12.2023

14:21

0

U oktobru neto devizne rezerve pri NBS bile 20,11 milijardi evra

Mali pad deviznih rezervi Srbije
NBS - Copyright nbs.rs

Neto devizne rezerve Srbije (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima), kojima se bavi Narodna banka Srbije, iznosile su krajem novembra 20.114 miliona evra, što je za 140 miliona niže nego krajem prethodnog meseca.

U oktobru su devizne rezeve bile Srbija 20,25 milijardi evra, što je najviši nivo po novom obračunu iz 2000. godine, i imale sui mesečni rast od 290 miliona evra.

Bruto devizne rezerve su iznosile 24.163 miliona evra i bile su za 226 miliona evra niže nego krajem oktobra. Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 175% i 6,5 meseci uvoza robe i usluga. To je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

 Na smanjenje bruto deviznih rezervi u novembru uticalo je neto razduženje države po osnovu deviznih kredita u iznosu od 130 miliona evra i izmirivanja ostalih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 53 miliona evra, zatim povlačenje devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 51 milion evra i intervencije Narodne banke Srbije neto prodajom deviza na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 45 miliona evra.

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovama u ukupnom iznosu od 129 miliona evra.

Evro „branjen“ sa 3,4 milijarde

U novembru vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1%.

Narodna banka Srbije je na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u novembru neto prodala 60 miliona evra. Od početka 2023. godine, Narodna banka Srbije je neto kupila 3,35 milijardi evra, „radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu“.

Uticaj tržišnih faktora na devizne rezerve bio je negativan u neto iznosu od 75 miliona evra kao posledica slabljenja dolara u odnosu na evro za oko 3,4%, dok je u suprotnom smeru delovalo povećanje cene zlata za oko 1,9% na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 741 milion evra i bio je za 21 milion evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih jedanaest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7.152 miliona evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike