Australija je sada blizu: Penzije stižu u Srbiju, a čak se i sabiraju

05.12.2023

15:26

0

Svi oni koji su deo radnog staža ostvarili u Australiji ili Australijci koji su radili u Srbiji, moći će od 1. februara naredne godine da računaju na isplatu penzije

Australija je sada blizu: Penzije stižu u Srbiju, a čak se i sabiraju
Ilustracija - Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Od 1. februara 2024. godine australijske penzije će se primati i u Srbiji jer na snagu stupa sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti, potvrdili su u Ministarstvu rada.

– Ovaj sporazum je veoma značajan za sve naše građane koji su svoj radni vek ostvarili u Srbiji i Australiji, kao i za one koji trenutno žive i rade u Australiji, a kojih, prema procenama ambasade Srbije u Kanberi, ima između 150.000 i 200.000. Primena sporazuma će doprineti očuvanju njihovih prava u oblasti socijalne sigurnosti – ističu u resornom ministarstvu.

Sporazum će omogućiti državljanima Srbije i Australije koji su radili u jednoj od država, da ostvare pravo na penziju bez obzira gde žive. Ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država će, radi ispunjenja uslova za penziju, uzeti u obzir i staž navršen u drugoj državi, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

Pored toga građani će moći pravo na penziju, koje su ostvarili na osnovu pravnih propisa jedne države, da koriste i van njene teritorije, a transfer u državu prebivališta će se obaviti bez umanjenja visine penzije. To znači da ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u Australiji, vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno prebacivaće novac u Srbiju, bez umanjenja visine davanja.

Stupanjem na snagu ovog sporazuma, australijska strana će dobiti osnov da transferiše penzije našim državljanima koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće.

Bez poteškoća i sa Francuskom

Istovremeno je nakon obostrane ratifikacije, 1. decembra 2023. godine, stupio na snagu sporazum između vlada Srbije i Francuske o socijalnoj sigurnosti, koji je potpisan u Beogradu 2014. godine. Sporazumom je obuhvaćena oblast zdravstvenog osiguranja, zdravstvene zaštite, penzijskog i invalidskog osiguranja, osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti i dodatak za decu, navode iz Zavoda za socijalno osiguranje.

Istovremeno sa ovim sporazumom, na snagu je stupio sporazum za sprovođenje o socijalnoj sigurnosti, čime prestaje da važi opšta konvencija o socijalnoj sigurnosti između Jugoslavije i Francuske koja je potpisana 5. januara 1950. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike