Počinje isplata jednokratne pomoći penzionerima: 20.000 dinara od danas na računima

30.11.2023

07:07

0

Pravo na ovu jednokratnu novčanu pomoć imaju svi građani koji su svoj zahtev podneli zaključno sa 23. novembrom

Počinje isplata jednokratne pomoći penzionerima: 20.000 dinara od danas na računima
Ilustracija - Copyright Profimedia

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije danas počinje isplatu jednokratne finansijske pomoći u iznosu od 20.000 dinara svim penzionerima koji su do 23. novembra podneli zahtev za ostvarivanje penzijskog i invalidskog osiguranja.

Penzionera u Srbiji ima oko 1,65 miliona, i svi će dobiti pomoć, , najavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

– Isplata je već počela, država je za naše najstarije sugrađane izdvojila više od 33 milijarde dinara dodatne pomoći koja je na liniji dosadašnje državne politike brige o zajednici i pojedincu u godinama krize – rekao je Mali.

On je pojasnio da će novac biti isplaćen preko PIO fonda te da je ovo peta jednokratna pomoć isključivo penzionerima u poslednje četiri godine koliko traje kriza u svetu započeta pandemijom korona virusa 2020, a nastavljena ratom u Ukrajini, energetskom krizom te sukobima u Gazi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

– Do sada smo penzionerima isplatili oko 650 evra pomoći u pet jednokratnih davanja i kroz jednokratne pomoći koje su stizale svim kategorijama građana. Paralelno sa tim smo u roku od dve godine prosečnu penziju podigli za 56,1 odsto. To je prava borba za očuvanje standarda građana, borba sa inflacijom i nedozvoljavanje da svetska kriza utiče na kvalitet života građana – rekao je Mali.

Profimedia

Nastavka pomoći najstarijima

On je podsetio da je prvo u aprilu 2020. godine isplaćeno 4.000 dinara penzionerima, potom u decembru iste godine još 5.000 dinara, u septembru 2021. godine 50 evra, te u februaru 2022. 20.000 dinara. Uz ove pomoći samo najstarijoj populaciji, oni su primili, kao i svi građani koji su se tada prijavili, u maju 2020. godine po 100 evra, a potom 2021. godine 80 evra u tri tranše (30+30+20 evra).

– Od velike je važnosti da očuvamo srpski ekonomski rast koji beležimo, a ove godine on će iznositi 2,5 odsto u godini kada evropske zemlje idu u recesiju. Osim toga cilj je i očuvanje kupovne moći građana u godinama kada smo se borili i sa inflacijom koju je donela svetska nestabilnost – rekao je Mali.

On je naznačio da je, vođena time, država 1. oktobra ove godine penzije povećala 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. godine će biti uvećane za dodatnih 14,8 odsto, što je kumulativno povećanje od 21,1 odsto.

Prosečna penzija u 2022. godini je, kako je rekao, iznosila 267,6 evra, a, dodao je, očekuje se da u ovoj godini dostigne 326 evra, odnosno u januaru 2024. godine 390 evra.

– Prosečna penzija 2012. godine iznosila je tek 204 evra i ovaj skok je veliki uspeh, ali sa tim ne stajemo. Nećemo biti zadovoljni dok ne dostignemo obećanih 650 evra do kraja 2027. godine – rekao je Mali.

A tu su i penzionerske kartice

Uz redovno povećanje penzija, rekao je ministar, obezbedili smo i brojne popuste i beneficije pri plaćanju roba i usluga za penzionere preko projekta „Penzionerska kartica“ za koji se do sada prijavilo oko 1.059.000 korisnika.

– Do 29. novembra se više od 750 firmi, kompanija, preduzetnika, javnih preduzeća i ustanova uključilo u projekat 'Penzionerske kartice', a među njima su i sve značajne kompanije koje imaju mrežu po celoj Srbiji, sa vrlo stimulativnim popustima. Znamo koliko to penzionerima znači – poručio je ministar finansija.

Ova mera, koju je najavio PIO fond, predstavlja važan korak u podršci starijim građanima i osobama sa invaliditetom. Kako je navedeno u saopštenju Fonda, pravo na ovu jednokratnu novčanu pomoć imaju svi građani koji su svoj zahtev podneli zaključno sa 23. novembrom i koji ispunjavaju uslove za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Važno je naglasiti da pravo na pomoć ne zavisi od datuma kada će pojedinačno rešenje biti doneto. Svim korisnicima koji ispunjavaju uslove, novac će biti isplaćen naknadno, prilikom prve naredne isplate penzije.

Očekuje se da će ovaj finansijski impuls imati pozitivan efekat na kvalitet života penzionera, pružajući im dodatna sredstva za svakodnevne potrebe. Fond PIO je istakao svoju posvećenost nastavku podrške starijim građanima i osobama sa invaliditetom, kao i njihovoj finansijskoj stabilnosti i dobrobiti.

Jednokaratna pomoć penzionerima nije nova “kategorija” pomoći u Srbiji.

Država ju je isplaćivala i 2016. godine, ali i kasnije. Novčanu pomoć su dobijali penzioneri iz svih kategorija, iznos pomoći je najčešće bio 5.000 dinara, a isplata je bila pred Novu godinu. U 2021. kroz tri isplate penzionerima je dato oko 90 evra pomoći.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike