Deficit budžeta u Srbiji u septembru 45 milijardi dinara

14.11.2023

14:34

0

Autor: R.B.

U Srbiji je u septembru deficit budžeta naglo porastao u septembru, kaže analiza Rajfajzen banke

Deficit budžeta u Srbiji u septembru 45 milijardi dinara
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Nakon šest milijardi dinar deficita budžeta u avgustu, u septembru je srpska državna kasa imala manje prihoda nego rashoda za 45 milijardi dinara, kaže novembarski Ekonomski izveštaj Rajfajzen banke.

- Tako visok deficit nije bio uobičajen za početak nove poslovne sezone, posle godišnjih odmora, ali je počeo da se javlja sa zdravstvenom, pa i sa energetskom krizom, a korespondira sa Vladinim paketima podrške građanima implementiranim u prethodnim godinama, a koji je i ove godine pokrenut u septembru – kaže analiza banke.

Povećan deficit rezultat je velikog rasta rashoda od 29% odsto mesečno, dok su istovremeno prihodi budžeta mesečno porasli samo 2,3%.

Ovakav rast rashoda posledica je socijalne politike Vlade koja je primenila novi program podrške građanima zbog pada kupovne moći usled visoke inflacije.

Penzije su povećane 5,5% u oktobru a biće još 14,8% u januaru 2024, zarade u prosveti 5,5% u oktobru, dodeljena je pomoć za decu do 16 godina od 10.000 dinara, povećane su subvencije poljoprivredi i kapitalni rashodi…

Planirane su i isplate jednokratne pomoći penzionerima u iznosu od 20.000 dinara u novembru i 10.000 dinara svim primaocima socijalne pomoći, a biće povećana i minimalna zarada 17,8% u 2024. godini.

Godina u deficitu

U periodu januar - septembar 2023. godine, ostvaren je deficit budžeta u iznosu od 13 milijardi dinara, u poređenju sa suficitom od oko 10 milijardi dinara u istom periodu prethodne godine.

Budžet je kumulativno bio u suficitu samo tokom letnjih meseci, a novi program podrške građanima i poljoprivredi će uticati na rast deficita u poslednjem kvartalu, kaže analiza „Rajfajzena“.

Taj rast deficita je planiran, 227 milijardi dinara je deficit za celu godinu, tako da „ima dovoljno prostora za nešto ekspanzivniju politiku“ u četvrtom kvartalu.

Prihodi budžeta su u prvih devet meseci porasli za 10,2% mesečno, a najviše porez na dobit preduzeća, usled ostvarenja visokih profita tokom 2022. godine i donacije, a potom i PDV i akcize.

Rashodi budžeta su malo ubrzali rast od septembra, tako da su u prvih devet meseci porasli za 12,2%o godišnje.

U septembru je javni dug dostigao 35,5 milijardi evra, odnosno 51,3% bruto domaćeg proizvoda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike