Uskoro stiže novo poskupljenje cigareta: Evo za koliko i kada možemo da ga očekujemo

06.11.2023

08:03

0

Razlog za to je revidirani akcizni kalendar, koji je nedavno usvojen

Uskoro stiže novo poskupljenje cigareta: Evo za koliko i kada možemo da ga očekujemo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon vanrednog oktobarskog uvećanja akcize na cigarete od osam posto, koje je dovelo do njihovog trećeg poskupljenja u ovoj godini, za nešto manje od dva meseca, dolazi do nove korekcije ovog državnog nameta od 1,62 dinara po paklici.

Taj na oko mali iznos dovešće od Nove godine do značajno veće korekcije cena, odnosno standardnih 10 dinara za pakovanje duvana.

Razlog za to je revidirani akcizni kalendar, koji je nedavno usvojen, i po kome umesto dosadašnjih 1,5 dinara, od Nove godine će se ovaj državni namet uvećavati svakog januara i jula za 1,62 dinara po paklici.

Tako će biti sve do kraja 2025. godine, kada se očekuje da se Srbija približi minimalnom iznosu Evropske unije od 1,8 evra po paklici. Stručnjaci i Fiskalni savet smatraju da je to sasvim izvesno jer je nakon zakonskih promena u ovoj oblasti u septembru, taj nivo prihoda već došao na 1,7 evra.

Freepik
 

Uvećanje specifične, u paklu cene cigareta ulazi i proporcionalna akciza od 33 posto koja ostaje i u narednom periodu ista, a na sve to se dodaje i PDV. Zbog svih tih nameta proizvođači povećavaju cenu za 10 dinara što je realno očekivati da će primeniti i od 1. januara 2024. godine. Tada će u državu kasu umesto aktuelnih 90,99 da se slije 92,61 dinar po pakli. Ako se zna da je do prvog oktobra taj iznos bio 84,25 dinara onda je jasno da su planirani prihodi u budžetu po ovom osnovu za narednu godinu značajno veći od ovogodišnjih i iznosiće 135 milijardi dinara.

Sve u svemu ove novotarije u akciznoj politici, Srbiju sve brže, bar što se cene cigareta tiče, približavaju standardima EU. Doduše, reč je o minimalnom iznosu od 1,8 evra po paklici, što nas zajedno sa Bugarskom svrstava na začelje ove liste. Ubedljivo na prvom mestu je Irska gde se od akcize po paklici u državni budžet slije čak 9,3 evra, slede Francuska i Finska sa 6,9 odnosno 6,8 evra. I u našem susedstvu su ovi nameti veći, u Hrvatskoj i Rumuniji su 2,5, dok u Sloveniji iznose 2,7 evra.

Gde su najskuplje akcize

Upravo ovako velike razlike uslovljavaju i značajan raspon u maloprodajnim cenama cigareta.

Najskuplje su u onim zemljama gde su akcize i najveće pa tako ljubitelji duvanskog dima u Irskoj plaćaju, verovali ili ne, čak 14,2 evra po paklici. Nešto bolje prolaze Francuzi, jer izdvajaju 11 dok Srbi i Bugari oko tri evra. Ipak, sve je izvesnije da će u naredne dve godine taj iznos biti značajno uvećan.

Takvu procenu daje i Fiskalni savet.

Pexels
 

- Cene cigareta osetno variraju od preko 14 evra po paklici u Irskoj do približno 3 evra u Srbiji i Bugarskoj. Podaci pokazuju da su maloprodajne cene i akciza niže u zemljama Centralno Istočne Evrope(CIE) u odnosu na druge zemlje članice EU i to u proseku za oko 40 posto. Maloprodajne cene i akcize u Srbiji su za sada niže od proseka CIE, pa se očekuje da će u narednom periodu nastaviti i dalje da rastu-navodi Fiskalni savet.

Treba dodati i da ništa jeftinije neće proći ni oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, jer i tečnost za njihovo punjenje imaće korekciju od Nove godine. U toj grupi su i ljubitelji nesagorevajućeg duvana a od januara 2024. godine, akcize će biti uvedene i na nikotinske vrećice, takozvani “snuns”. Pošto ovaj proizvod nije uvršten u postojeći Zakon o duvanu, on je izmenjen i tretira se kao duvanski, što do sada nije bio slučaj.

Akcize za cigarete u nekim zemljama EU u procentima učešća u paklici:

9,3- Irska
6,9 - Francuska
5,8 - Holandija
3,6 - Nemačka
2,5 - Hrvatska i Rumunija
1,9 - Bugarska
1,7 - Srbija

Prosečne maloprodajne cene cigareta u nekim zemljama EU u evrima:

14,2 - Irska
11 -Francuska
7,5 - Holandija
6,5 - Nemačka
4,1 - Hrvatska
3  -Bugarska i Srbija

 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike