Osuđen kripto car: Od čuda od deteta do 20 godina robije

03.11.2023

10:01

0

Osnivaču kripto berze FTX Semu Benkman–Fridu presuđeno je da je kriv za prevaru i proneveru, pa mu se u martu „smeši“ kazna od 20 godina zatvora

Osuđen kripto car: Od čuda od deteta do 20 godina robije
Sem Benkmen-Frid i kolaps FTX-a - Copyright 24sedam/Profimedia

Porota suda na Menhhetnu danas je presudila da je osnivač kripto berze FTX Sem Benkman–Frid kriv za proneveru milijardi dolara u slučaju koji je označen kao jedna od najvećih prevara u istoriji SAD.

Kako prenosi AP, okrivljenom preti kazna od 20 godina zatvora, a nju će sudija odrediti u martu. Ta kazna nije  maksimalna jer po pet od tačaka optužnice Bankman-Fried proglašeno je krivim za izdržavanje maksimalne kazne zatvora od 20 godina, uz maksimalnu kaznu od pet godina za druge dve tačke.

To u američkom zakonodavstvu stvara potencijalnu maksimalnu kaznu od 110 godina, i iako je malo verovatno da će to sudija zaista izreći, očekuje se da će se Benkman-Frid suočiti sa kaznom u trajanju dužem od jedne decenije.

Dvanaest članova porote u Njujorku je nakon procesa koji je trajao mesec dana zaključilo da je Benkman-Frid kriv po svih sedam tačaka optužnice. Zaključeno je da je pre kraha svojih kompanija u novembru 2022. godine prevario hiljade klijenata i proneverio milijarde dolara njihovog novca, koje je koristio za investicije, nekretnine, reklamiranje svoje kripto berze FTX i podršku političarima.  

Američki sud će 28. marta 2024. godine saopštiti na koliko dugo će osnivač FTX biti osuđen, prenosi Rojters.

Osuđeni Benkman-Frid je tokom procesa negirao krivicu, priznajući da nije uspeo da spreči pad FTX-a, ali tvrdi da nije nameravao da bilo koga prevari.

Očekuje se da će njegovi advokati uložiti žalbu na ovu presudu.

Nestale milijarde

Kripto berza FTX je pre svog kraha u novembru 2022. godine bila druga najveća berza sa kriptovalutama na svetu na kojoj su trgovali milioni ljudi.

Poznato je da je Sem Benkman-Frid javno finansijski podržao Demokratsku stranku, a u maju 2022. godine je najavljivao da će se umešati u američke predsedničke izbore 2024. godine i uložiti između sto miliona i milijarde dolara da bi sprečio povratak Donalda Trampa na vlast, preneo je NBC.

FTX je osnovan 2019. godine, a još  februaru 2022. je dobio novu rundu investicija, nakon čega je procenjena vrednost porasla na 32 milijardi dolara.

Bogatstvo tridesetogodišnjeg Benkman-Frida je, prema proceni časopisa „Forbs“ iz prošle godine, bilo oko 21 milijardu dolara, i smatrali su ga za jednu od četiri najmoćnije osobe u svetu kriptovaluta.

Krajem 2022, jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama, koja je ostvarivala promet od oko 10 milijardi dolara kriptovaluta dnevno, proglasila je bankrot.

"Zlatni dečko" kripto sveta

Sem Benkman-Frid se 2021. godine našao na prvom mestu Forbsove liste bogataša mlađih od 30 godina. Od drugih milijardera i milionera razlikovao se po tome što je, navodno, sav svoj novac hteo da donira u dobrotvorne svrhe.

Nakon što je završio privatnu srednju školu, upisao se na MIT, gde je "otaljavao“ studije fizike. Sem je trošio više vremena na video-igre "Starcraft" i "League of Legends" nego na samo studiranje. Ipak, 2014. je diplomirao na MIT-u.

Trgovao je ETF-ovima za kvantnu firmu "Jane Street Capital" i dobar deo svoje šestocifrene plate pretočio u filantropske svrhe, preneo je Forbs. Krajem 2017. napustio je posao i sa oko milion dolara uštede i s novcem od prijatelja i porodice pokrenuo "Alameda Research", kvantitativnu trgovačku firmu. Na svom vrhuncu, u januaru 2018. godine, kaže da je svakodnevno "selio“ do 25 miliona dolara u bitkoinima.

On je 2019. uzeo deo profita od "Alamedae" i osam miliona dolara prikupljenih od nekoliko manjih CV kompanija i pokrenuo svoju menjačnicu - FTX. Brzo je prodao deo "Binanceu", najvećoj svetskoj kripto menjačnici po obimu, za oko 70 miliona dolara. Nakon samo dve godine, njegova menjačnica FTX vredela je više od 40 milijardi dolara.

U 2020. donirao je 50 miliona dolara, a 2023. osuđen je kao najveći prevarant u istoriji SAD.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike