Da li će biti 39.000 ili 35.000: Danas počinju pregovori o minimalcu

17.08.2021

07:21 >> 07:22

0

Danas u Socijalno-ekonomskom savetu počinju pregovori poslodavaca i sindikata o najmanjoj zakonskoj ceni rada u Srbiji za 2022. godinu

Da li će biti 39.000 ili 35.000: Danas počinju pregovori o minimalcu
Copyright Foto:24sedam

Tokom pregovora o povećanju minimalne cene rada, koji će početi danas, poslodavci će tražiti da to povećanje prati rasterećenje privrede, odnosno dažbina po osnovu zarada, poručeno je u ponedeljak iz Unije poslodavaca Srbije (UPS).

– Poslodavci u Srbiji razumeju potrebu da se poveća minimalna cena rada, ali to je moguće jedino uz rasterećenje privrede, odnosno dažbina koje se plaćaju po osnovu zarada. Upravo to je platforma sa kojom će Unija poslodavaca pristupiti pregovorima koji počinju u utorak, 17. avgusta – zjavio je direktor Unije poslodavaca Srđan Drobnjaković.

UPS navodi da je tokom nedavne ankete čak 63 odsto poslodavaca ocenilo da je rast minimalne cene rada neophodan, što je izuzetno veliki rast u odnosu na prošlogodišnjih 15 procenata podrške poslodavaca povećanju minimalca.

Pročitajte još:

Sindikati,  s druge strane, traže da se poštuje dogovor još iz 2017. godine i minimalna cena rada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, odosno da se minialac poveća na 39.000 dinara.

Predlog koji su u javnosti pominjali predstavnici Vlade, a koja “presuđuje” ako se na SES ne postigne dogovor u roku od 30 dana, jeste da cena rada bude 35.000 dinara. Pominjano je i smanjenje porskog opterećenja zarada ali ne u meri u kojoj je to zahtevala Unija poslodavaca ili predlagao Fiskalni saveet, u okviru šire promene poreskog sistema.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike