Inflacija pada, ali će 2024. godine biti bolje, nekima više a nekima manje

20.10.2023

09:22

0

Autor: R.B.

U Anketi ekonomskih stručnjaka data je procena da će inflacija u Srbiji sledeće godine biti viša od 10 odsto, a neće mnogo bolje proći ni neke zemlje Istočne Evrope

Inflacija pada, ali će 2024. godine biti bolje, nekima više a nekima manje
Ilustracija - Copyright Pixabay/Steve Buissinne

Najnovija Anketa ekonomskih stručnjaka (Economic Experts Survey, EES) nemačkog Instituta IFO i Švajcarskog instituta za ekonomsku politiku pokazala je da se, iako su inflaciona očekivanja širom sveta i dalje daleko iznad cilja koji su postavile centralne banke, prognozira dalji pad stope inflacije za 2023. godinu, u poređenju sa prethodnim kvartalima, ali i dalje visoka inflacija u 2024, piše Biznis.rs.

Srbija je, sa očekivanom stopom inflacije između 12 i 14 odsto, svrstana među četiri evropske zemlje sa najvišom inflacijom u ovoj godini, dok učesnici istraživanja očekuju da će Srbija u 2024. imati najviši opšti nivo cena u Evropi.

Prosečna globalna očekivana stopa inflacije u 2023. godini je 6,2 odsto, koja bi trebao da padne na 5,2 odsto u 2024. godini, dok se očekuje da će u 2026. globalna stopa inflacije iznositi 4,5 odsto, saopštio je IFO institut rezultate ankete EES.

- Iako su inflatorna očekivanja i dalje visoka, znatno su pala u poređenju sa prethodnim kvartalom - ocenio je istraživač IFO-a Niklas Potrafke.

U prethodnom kvartalu, inače, procenjeno je da će globalna inflacija ove godine dostići sedam odsto, tako da je pad i u očekivanjima očigledan.

Istočna Evropa ostaje u većem problemu

Inflaciona očekivanja variraju među regionima sveta, a u Istočnoj Evropi, u koju je ubrojana i Srbija, očekuje se da će prosečna stopa inflacije u 2023. biti 10,4 odsto, da bi u 2024. godini opala na 8,4 odsto.

Srbija, piše Biznis.rs, međutim, odskače od proseka za obe godine. Učesnici ankete očekuju da će u našoj zemlji inflacija u 2023. iznositi između 12 i 14 odsto, što se poklapa sa aktuelnim procenama Narodne banke Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Sa istom inflacijom biće Poljska, dok će nešto veću imati Mađarska i Crna Gora, za koje anketirani ekonomisti očekuju da će ovogodišnja stopa inflacije biti između 14 i 16 odsto.

U 2024. godini, međutim, učesnici ankete očekuju da će inflacija u Srbiji ostati na visokih 10-12 odsto, dok bi prosečna inflacija u Istočnoj Evropi nastavila da opada.

Štaviše, učesnici istraživanja očekuju da će prosečna inflacija u severnoj Evropi sledeće godine biti 4,3 odsto, u Istočnoj Evropi 8,2, u Južnoj 5,7 i u Zapadnoj Evropi 3,3 odsto.

Kada je reč o 2023. godini, stručnjaci očekuju najniže stope inflacije u Severnoj Americi (4,1%), kao i u Centralnoj Americi i Zapadnoj Evropi (4,6%).

Nasuprot tome, u regionima kao što su Severna Afrika (55%) ili Istočna Afrika (36%) očekuje se da će stope inflacije u kratkom roku biti znatno iznad globalnog proseka.

Istraživanje je obuhvatilo i očekivanja za 2026. godinu, a anketirani stručnjaci očekuju da će se stope inflacije u Zapadnoj Evropi (2,4%) i Severnoj Americi (2,7%), kao i Severnoj Evropi (3,1%) gotovo vratiti na stopu inflacije od dva odsto, koju ciljaju centralne banke.

Najviše dugoročne stope inflacije očekuju se u Istočnoj Africi (30%) i Severnoj Africi (52%).

Anketa ekonomskih eksperata (EES) kvartalna je anketa koju sprovode Institut IFO i Švajcarski institut za ekonomsku politiku.

U istraživanju o inflaciji od 26. septembra do 11. oktobra 2023. učestvovao je ukupno 1.541 ekonomski stručnjak iz 128 zemalja, podsetio je IFO u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike