Hasan Hanić mora da podnese ostavku! Previše zloupotreba za kratko vreme!

17.08.2021

17:41 >> 19:43

0

Autor: 24sedam

Predsednik Agencije za osiguranje depozita nalazi se pred smenom

Hasan Hanić mora da podnese ostavku! Previše zloupotreba za kratko vreme!
Predsednik UO Agencije za osiguranje depozita Hasan Hanić - Copyright Hasan Hanić/Printscreen/Youtube, N1

Nezakonito postavljen predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita, Hasan Hanić, trenutno obavlja produženi drugi mandat na toj funkciji, a pitanje koje se samo nameće je kako još uvek nema dobrog zamenika na brojnim funkcijama na kojima se i dan danas nalazi, s obzirom na to da je pomenuti već uveliko zagazio u osmu deseniju života.

U Srbiji je sve više mladih i školovanih kadrova, koji zbog primera poput ovog ne mogu ni da pomisle na to da se nađu na odgovornim i viskom funkcijama zbog ljudi koji decenijama sede u fotelji i ne mogu da se pomire sa činjenicom da neko treba da ih nasledi.

Naime, Hasan Hanić se na ovoj poziciji u Nacionalnom savetu nalazio još od maja 2017. godine, i u isto vreme je bio u UO Agencije za osiguranje depozita, što nije u skladu sa članom 12 Zakona o Agenciji. Još interesantnije je kako se na toj drugoj funkciji zadržao sve do maja 2021. godine?!

Pročitajte još:

Hanić je na sebe skrenuo pažnju kada je učestvovao u donošenju spornih odluka i sam sebi dodelio još jednu platu, a to je bila jedna od prvih situaciju koja je skrenula pažnju.

Iako je Agencija utvrdila da je Hanić podredio javni interes privatnom radi sticanja koristi za sebe, postavlja se pitanje kako je on uopšte imenovan u UO kada je u tom trenutku već obavljao jednu javnu funkciju – člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje?!

Dakle, Hanić koji je u to vreme već skoro godinu dana bio član UO Agencije za osiguranje depozita (od jula 2016. godine), u maju 2017. bez problema postaje i član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Sve vreme Hanić obavlja obe funkcije, ali to nije sve! Da stvar bude gora, u januaru ove godine ga biraju za potpredsednika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Naime, odlukom Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje od 12. januara 2021. godine, Hasan Hanić imenovan je za potpredsednika ovog saveta.

Mlađi kadrovi

Još jedno pitanje koje se samo nameće jeste to, kako je moguće da je Hanić i dalje na funkciji, obzirom da dolaze novi, mlađi i učeni kadrovi? Naime, na funkciji se nalazi od 2016. godine, kada je dobio prvi mandat, dok je drugi zadužio u maju 2017. godine.

Hasan Hanić, Screenshot:Youtube/Agencija za osiguranje depozita

Reč je o jednom od malog broja emeritusa na Beogradskoj bankarskoj akademiji, dok je za redovnog profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu postavljen 1993. godine. Takođe, u čak tri mandata bio je i prodekan na ovom fakultetu.

Opomene Agencije za borbu protiv korupcije

Ni tu nije kraj skandalima vezanim za ime Hasana Hanića jer je, prema saznanjima 24sedam, kako smo već pisali, Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je Hanić za vreme vršenja javne funkcije v.d. člana UO Agencije za osiguranje depozita učestvovao i odlučivao na sednici navedenog UO od 14. jula 2016. na kojoj je doneta odluka koja je, u najmanju ruku, veoma sporna!

Naime, tom odlukom menja se Odluka o obrazovanju Odbora za reviziju Agencije za osiguranja, kojom je upravo Hanić imenovan na dužnost zamenika predsednika ovog odbora. Inače, za obavljanje ove funkcije je utvrđena mesečna naknada u visini od 55 odsto jedne prosečne mesečne neto zarade svih zaposlenih u navedenoj agenciji.

Prema tome, Hanić je, praktično, sebi dodelio još jednu platu i o sukobu interesa koji je imao u konkretnoj situaciji nije pismeno obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije. Njemu je zbog toga određena mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Odbor u nezakonitom stanju

Podsetimo, ovo nije prvi skandal koji se dovodi u vezu sa Hasanom Hanićem. Kako je 24sedam već objavio, u Agenciji za osiguranje depozita u toku je izbor jednog od direktora a oglas za novog člana Borda direktora dat je 14. avgusta a zainteresovani kandidati bi trebalo da se jave do 27. avgusta. U ovom slučaju biranja nosioca važne državne funkcije, u instituciji koja je garant finansijske stabilnosti i poverenja u bankarski sistem Srbije, nije problem u tome ko su kandidati, jer oni su trenutno nepoznati. Problem je, i potencijalno veliki skandal, to ko će među tim kandidatima izabrati trećeg člana aktuelnog odbora direktora.

Direktora, prema Zakonu o Agenciji za osiguranje depozita, bira Upravni odbor, a taj odbor se trenutno nalazi u nezakonitom stanju i pitanje je kakve bi pravne i finansijske posledice izbor nelegalnog Upravnog odbora mogao da ima na buduće poslovanje Agencije.

Naime, jednom od članova odbora, i to ni manje ni više nego njegovom predsedniku prof. dr Hasanu Haniću mandat je odavno istekao. I pored izričite odredbe Zakona o Agenciji za osiguranje depozita (član 11 stav 7) i Statuta Agencije (člana 8 stav 6), koje previđaju da mandat svih članova Upravnog odbora može da traje četiri godine, uz pravo na ponovni izbor i to na samo godinu dana, Hanić je na toj funkciji već treći mandat.

Prvi mandat Hanić je dobio u julu 2016. godine, na mesto člana koji je podneo ostavku. Prema odredbama, Zakona o Agenciji, (član 17 stav 2), Hanićev mandat je mogao da traje samo do isteka mandata na koji je prvobitno bio imenovan njegov prethodnik.

Pročitajte još:

Drugi mandat Hasana Hanića počinje maja 2017. godine, ali umesto da taj mandat traje do maja sledeće godine, kako nalaže Zakon, on traje sve do avgusta 2019. godine. Ni tada se njegova funkcija u Upravnog odmoru Agencije ne završava jer je Hanić imenovan i po treći put i u toj “fotelji” sedi i danas.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike