Rast izvoza Srbije ove godine veći od 20 odsto?

18.08.2021

13:44

0

Autor: S. G.

Tekući deficit je od početka ove godine nastavio da se smanjuje, navela je guverner NBS Jorgovanka Tabaković

Rast izvoza Srbije ove godine veći od 20 odsto?
Profimedia

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković saopštila je danas da centralna banka očekuje u ovoj godini rast izvoza robe i usluga od preko 20 odsto, čime bi on dostigao oko 27 milijardi evra.

Ona je na predstavljanju avgustovskog Izveštaja o inflaciji navela da od početka godine srpsku ekonomiju karakteriše znatno popravljanje spoljne neravnoteže.

Pročitajte još

– Nakon što je prošle godine smanjen za više od jedne trećine, tekući deficit je od početka ove godine nastavio da se smanjuje i u prvoj polovini godine iznosio je svega 1,8 odsto bruto domaćeg proizvoda – rekla je Jorgovanka Tabaković.

Imajući u vidu takva kretanja, NBS je, prema njenim rečima, revidirala projekciju tekućeg deficita za ovu godinu sa 4,6 procenata na četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, pri čemu rezultat u prvoj polovini godine pokazuje da je moguć i bolji ishod.

Naglasila je takođe da je u Srbiji nastavljen snažan priliv stranih direktnih investicija, koji je u prvih šest meseci iznosio 1,73 milijarde evra, a kada se tome dodaju i podaci za jul i prvu dekadu avgusta, onda priliv SDI od početka godine iznosi gotovo 2,2 milijarde evra.

Jorgovanka Tabaković; Tanjug/Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

U odnosu na prošlu godinu, priliv SDI je, kaže Tabaković, od januara do kraja jula povećan za 30 odsto.

Guverner je dodala da su devizne rezerve, koje su rasle i tokom pandemijske 2020, od početka ove godine do kraja jula dostigle rekordnih 14,6 milijardi evra.

– Od toga, 1,8 milijardi evra odnosi se na 36,7 tona zlata koje imamo u svojim trezorima. Naglašavam, u svojim trezorima, jer smo tokom prethodnih meseci uspeli da i poslednje preostale količine zlata u inostranstvu vratimo u zemlju – rekla je Tabaković.

Istakla je da povoljnija kretanja od očekivanih beležimo i u javnim finansijama, gde je budžetski deficit u prvoj polovini godine bio znatno manji od projektovanog i iznosio 1,4 odsto BDP-a.

Pročitajte još

– Takav rezultat ostavlja prostor za rast kapitalnih investicija države, koje su za prvih šest meseci povećane za blizu 15 procenata, dok bi njihov projektovani nivo na nivou godine mogao da premaši sedam odsto bruto domaćeg proizvoda – dodala je guverner.

Takva kretanja u budžetu, ocenila je Tabaković, ukazuju na to da će javni dug sigurno ostati ispod mastriškog kriterijuma od 60 procenata BDP-a.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug