Odlične vesti za sve koji planiraju kredit za stan: Ušteda više od 1.500 evra, godinu dana manjih rata!

12.09.2023

18:06

0

Rate će biti značajno manje, a vesti su dobre i za one koji tek planiraju da uzmu stambeni kredit

Odlične vesti za sve koji planiraju kredit za stan: Ušteda više od 1.500 evra, godinu dana manjih rata!
Kada će stati rast rata kredita u evrima - Copyright Profimedia Pixabay

Mnogi korisnici stambenih kredita juče su mogli da odahnu kada je stigla odlična vest da je Narodna banka Srbije ograničila kamatne stope, pa one neće moći da rastu sve do samog kraja naredne godine.

Vest je odlična ne samo za korisnike kredita, već i za one koji tek planiraju da se zaduže kako bi kupili nekretninu. 

Profimedia
 

Naime, marža koju svaka banka uračunava u kamatu biće ograničena, a rate će samim tim biti značajno manje.

Vanredna sednica Izvršnog odbora NBS održana je juče, a zaključeno je da su kamatne stope na stambene kredite previsoke, pa je centralna banka rešila da ih ograniči.

Šta to znači u praksi?

Ova odluka je dobra vest, a znači da će svi oni koji su uzeli svoj prvi stambeni kredit do 200.000 evra sa varijabilnom kamatnom stopom moći da odahnu. 

Od oktobra, pa u narednih 15 meseci, njihove rate neće više moći da rastu. Po isteku tih godinu i tri meseca, tačnije nakon 31.12. 2024. godine banka neće moći od njih da naplati bilo kakvu razliku u kamati.

Šta se dešava sa starim dužnicima

Ako je neko podigao kredit 1. decembra 2021. godine, i to u iznosu od 100.000 evra, a odabrao je varijabilnu kamatnu stopu vezanu za šestomesečni euribor, te se obavezao da će ceo dug da otplati za 25 godina, njegova rata trenutno iznosi 694 evra, jer je kamata oko 6,95 odsto. Oktobarska rata biće drastično niža. Naime, ako je nominalna kamata 4,08 odsto, rata će biti 532 evra. To je 162 evra, odnosno 23 odsto manje.

Osim što oni koji su se zadužili do kraja jula prošle godine neće moći da imaju nominalnu kamatnu stopu višu od 4,08 odsto, pa će im rate kredita biti manje između 10 i 25 procenata, od drastičnog rasta mesečnih rata sigurni su i oni koji će tek podići kredit. Ova odluka, inače, važi od oktobra, što znači da se primenjuje od rate za taj mesec, ili za kredite koji su uzeti od tog meseca pa nadalje.

Tek uzimate kredi

U našoj zemlji najčešće su pozajmice sa promenljivo kamatnom stopom, a prvo ograničenje koje je Narodna banka Srbije uvela odnosi se baš na te kredite.

U ovom slučaju, marža banke, koja je sastavni deo svake rate koju dužnik plaća, ne sme da bude veća od 1,1 odsto iznosa glavnice duga. Trenutno ta bankarska marža iznosi od 2,89 do 3,89 odsto.

Profimedia Pixabay
 

Inače, marža je deo nominalne kamatne stope, a na nju se još dodaje, u ovom slučaju, euribor. Konačna kamatna stopa koju klijent plaća je efektivna, a u nju ulaze svi ostali troškovi kredita i to je zapravo “stvarna” kamata. Ona nije direktno ograničena, ali je od nominalne svakako uglavnom veća oko jedan procenat.

Da sumiramo - bankarska marža neće prelaziti 1,1 odsto, a na to se onda dodaje euribor (kamata za rate u evrima) koji trenurno iznosi 3,8 odsto ako je tromesečni, ili 3,952 ako je šestomesečni.

Nova računica rate 

Ako sa nominalnom kamatnom stopom rata trenutno iznosi 515 evra, od oktobra će iznos biti znatno manji, tačnije 386 evra. Na to treba dodati i ostale troškove koji ulaze u trošak rate. Suma sumaru, prema grzboj računici, ako je mesečna ušteda 100 evra, znači da će ušteda za period od 15 meseci ograničenja biti 1.500 evra.

Profimedia
 

Tek početkom 2025. godine marža će moći da se obračunava po iznosu iz ugovora. U samom ugovoru piše iznos marže koji je klijenmt dogovrio sa bankom u vreme potpisivanja ugovora, ali ta marža će moći da se obračunava tek po isteku ovog ograničenja. Do tada, prednost ima najnovija odluka Narodne banke Srbije.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike