Vatikanska banka negira: Ne primamo novac iz Rusije

11.09.2023

00:35

0

Ranije je Podoljak u intervjuu za ukrajinski "Kanal 24" rekao da Kijev isključuje posredovanje Vatikana u rešavanju sukoba u zemlji

Vatikanska banka negira: Ne primamo novac iz Rusije
Aktivisti u Vatikanu - Copyright Foto: Profimedia

Institut za verska pitanja (IOR - Istituto per le Opere Religiose – zvanični naziv Vatikanske banke) saopštio je da „ne prima i niti ulaže novac iz Rusije“. Saopštenje banke usledilo je nakon izjave savetnika šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihaila Podoljaka da Vatikanska banka navodno dobija investicije iz Ruske Federacije.


"IOR niti prima niti ulaže ruski novac. IOR kategorički odbacuje navode savetnika. Takve aktivnosti ne samo da su netačne, već su i nemoguće zbog stroge politike IOR-a i međunarodnih sankcija, koje se tiču i na finansijski sektor", navodi se u saopštenju.

Institut za verska pitanja je, između ostalog, naveo je da „ne prihvata kao klijente kompanije ili pojedince koji nemaju bliske odnose sa Svetom stolicom i Katoličkom crkvom“.

„Medijske tvrdnje o suprotnom se ne zasnivaju ni na čemu i stoga ih treba uzeti kao takve“, saopštila je finansijska institucija.

Ranije je Podoljak u intervjuu za ukrajinski "Kanal 24" rekao da Kijev isključuje posredovanje Vatikana u rešavanju sukoba u zemlji. On je još jednom kritikovao nedavni apel pape Franje mladim ruskim hrišćanima. Italijanski mediji su skrenuli pažnju na njegove izjave o tome da Vatikanska banka, navodno, dobija novac iz Rusije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike