Vučić najavio pomoć za penzionere od 20.000 dinara

08.09.2023

13:30

0

Autor: 24sedam

Predsednik Vučić najavio vanrednu pomoć za sve penzionere

Vučić najavio pomoć za penzionere od 20.000 dinara
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predstavnicima Narodne skupštine na donetim zakonima i rebalansu budžeta i naglasio da Srbija ima neuporedivo bolje stanje u budžetu nego što je to planirano i očekivano, i najavio da će svi penzioneri u Srbiji krajem novembra dobiti 20.000 dinara. 

Pomoć će biti isplaćena između 25. novembra i 5. decembra.

- Srećan sam što sam potpisao važne i dobre zakone, dobar rebalans i važne zakone za lečenje naše dece. Mi imamo neuporedivo povoljnije stanje u budžetu nego što smo očekivali i planirali, i to je za nas od velikog značaja. U prvom delu trećeg kvartala i po svim  parametrima od industrijske, poljoprivredne proizvodnje, građevinarstva pa i usluga mi verujemo da ćemo uspeti da dođemo do stope rasta BDP veće od 2,5 odsto u ovoj godini, uprkos lošijem početku godine uz bezbroj problema sa kojima smo se suočavali - rekao je predsednik. 

Vučić je objasnio da će to omogućiti i smanjenje stope javnog duga na kraju godine na tačno 50, 51 ili 52 odsto i ništa preko toga, što je, kako je rekao za našu zemlju izuzetno važno, posebno da po tom pitanju budemo bolji od najvećeg broja zemalja EU i regiona. 

- Pozdravljam odluku da minimalna cena rada bude 402 evra, to je najviša u srpskoj istoriji, istovremeno za one neznalice koji govore "zamislite kako nas ubeđuju da postoje negativne strane minimalca" - pa naravno da postoje, samo što vi ništa ne znate o ekonomiji. Naravno da postoje, izgubićemo jedan deo radno intenzivnih preduzeća zato što će ići u zemlje u kojima su mnogo niži minimalci, ali ćemo nastaviti da privlačimo kapitalno intenzivna preduzeća - rekao je Vučić. 

Predsednik je istakao da je stopa nezaposlenosti ponovo na najnižem nivou - tačnije 9,6 odsto i naglasio da su to te dobre i važne stvari, međutim dodao da ekonomija uvek zavisi od politike i od disciplinovanosti, odgovornosti. 

- U skladu sa tim imam nešto što će obradovati 1.646.000 penzionera - kao što znate mi idemo na povećanje penzija od 1. oktobra, zatim i od 1. januara ali, mi smo doneli odluku da između 25. novembra i 5. decembra isplatimo po 20.000 dinara svakom penzioneru. Svaki penzioner mimo ovog povećanja od preko 21 odsto dobiće dodatnih 20.000 dinara i ja mislim da će to posebno obradovati penzionere sa nižim penzijama - najavio je predsednik. 

Vučić je rekao da će za to biti izdvojen ogroman novac, odnosno da je reč o trošku za državu od 285 miliona evra. 

- Veliki novac, verujem da ćemo na taj način ne samo ispraviti sve nepravde kad `penzije nisu pratile plate` već pokazati kolika je naša briga prema penzionerima i pokazati šta je to što država može da vrati svojim građanima kada se ponaša odgovorno - rekao je predsednik. 
BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike