Ima li vanbračni partner pravo na porodičnu penziju: Kakve su novine u zakonu

23.08.2021

11:13 >> 16:35

0

Pod kojim sve uslovima bračni i vanbračni partneri sada mogu da ostvare pravo na porodičnu penziju

Ima li vanbračni partner pravo na porodičnu penziju: Kakve su novine u zakonu
Copyright Pixabay

Posle smrti supružnika, penziju sada može da prima i vanbračni partner, pod određenim uslovima koje su donele izmene penzijskog zakona.

Značajna novina u propisima za vanbračne partnere i supružnike koji nisu venčani, a koji imaju porodicu i žive zajedno kao da su bili pred matičarem, jeste da je porodična penzija moguća ako je zajednica trajala najmanje tri godine, piše „Blic“.

Pravni preduslov za dobijanje porodične penzije je da sud u vanparničnom postupku donese rešenje kojim se utvrđuje postojanje vanbračne zajednice. S tim rešenjem se podnosi zahtev za sticanje porodične penzije. To pravo je, inače, neotuđivo i ne zastareva, pa se zahtev za tim može podneti bilo kada.

Penzijski ček i za razvedene i decu

Zakon kaže da porodični penzioni ček može da dobija i razvedeni supružnik, ukoliko je sudskom presudom utvrđeno da ima pravo na izdržavanje.

Pravo na porodičnu penziju ima i dete, generalno do navršenih 15 godina života. Posle te starosne dobi, porodična penzija zavisi od redovnog školovanja. Ukoliko se ide u srednju školu, do navršene 20. godine života, odnosno do 26. godine života ako se ide u višu školu ili na fakultet.

Prema Zakonu o PIO, udovica penzionera može da ostvari ovo pravo samo ako je navršila 53 godine, ili u trenutku smrti supružnika ima najmanje 45 godina. U ovom drugom slučaju će penziju moći da prima tek kada navrši 53, što je granica kada se inače redovno ide u starosnu penziju.

Kada su u pitanju muškarci oni porodičnu penziju ne mogu da dobiju pre 58. godine.

Poslednje izmene i dopune Zakona propisuju da ako je umrli osiguranik ili umrli korisnik starosne ili invalidske penzije u trenutku zaključenja braka navršio 65 (muškarac), odnosno 60 (žena) godina života, bračni drug može steći pravo na porodičnu penziju pod uslovom da imaju zajedničko dete ili da je brak trajao najmanje dve godine.

Visina penzije

Koliko će se od originalne penzije dobiti, zavisi koliko članova porodice penziju nasleđuje. Ako je u pitanju jedan član dobiće 70 odsto penzije preminulog osiguranika, dva člana dobiju zajedno 80 odsto, tri 90 odsto, a četiri ili više članova čitav iznos.

Pročitajte još:

Porodična penzija se isplaćuje od dana ispunjenja uslova ako je zahtev podnet u roku od šest meseci od prvog narednog dana od dana smrti osiguranika, odnosno od dana smrti korisnika, a ako je zahtev podnet po isteku tog roka, isplata se vrši od dana podnošenja zahteva i za šest meseci unazad, pod uslovom da podnosilac zahteva u tom periodu nije dobijao penziju po nekom drugom osnovu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike