Udruženje banaka Srbije: Banke nastavljaju obračun po redovnim tarifnicima

29.08.2023

15:27

0

To znači da će banke nastaviti sa obračunavanjem naknada po višim tarifnicima, a koji su bili u primeni pre uvođenja privremenih mera prošle godine

Udruženje banaka Srbije: Banke nastavljaju obračun po redovnim tarifnicima
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Povoljniji uslovi za korišćenje platnih proizvoda i usluga poslovnih banaka, uvedeni prošle godine na inicijativu Narodne banke Srbije, u okviru mera za podršku očuvanju stabilnosti tržišta i standarda građana, ističu 1.9.2023. godine, ističu u Udruženju banaka Srbije (UBS).

Kako dodaju, "nakon toga će banke imati mogućnost da nastave sa obračunavanjem naknada po redovnim tarifnicima koji su bili u primeni pre uvođenja privremenih mera".

Podržavaju slične inicijative...

Na taj način UBS je potvrdio pisanje portala 24sedam da će banke od 1. septembra najverovatnije povećati naknade.

U UBS su istakli da su odgovornom primenom posebnih uslova tokom godinu dana, poslovne banke u Srbiji doprinele ispunjenju ciljeva inicijative, održanju standarda građana i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema.

- Podsećamo da su banke do sada već podržavale slične inicijative, poput moratorijuma na kreditne proizvode tokom pandemije 2020. i 2021. godine - kažu u udruženju.

Poziv NBS bankama da pokažu odgovornost prema klijentima 

Narodna banka Srbije pozdravlja odluku Banke Poštanska štedionica da i od 1. septembra nastavi sa primenom umanjenih naknada za platne usluge i poziva i ostale banke u Srbiji da pokažu jednaku odgovornost prema svojim klijentima, savesno poslovno ponašanje i primenu dobre poslovne prakse u svakom delu svog poslovanja.

Takođe, oni navode da će se, u kreiranju svoje cenovne politike, poslovne banke i ubuduće voditi preporukama i propisima NBS, a svaka banka pojedinačno imaće mogućnost da odlučuje o visini naknada za svoje usluge i to na osnovu procene stanja na tržištu i sopstvenih troškova poslovanja, a uz saglasnost regulatora i obavezu pravovremenog informisanja klijenata.

Iako su za 24sedam u NBS rekli da u proteklom periodu nijedna banka nije dostavila obaveštenje o izmeni tarifa, odnosno uvođenju novih tarifa po kojima banke naplaćuje naknade za pružanje platnih usluga, može da dođe do promene njihovog iznosa.

NBS: "To ne predstavlja povećanje"

Naime, banke mogu od 1. septembra da nastave da primenjuju tarife koje su usvojile u periodu od 1. januara 2021. do avgusta 2022. godine. U prevodu, to znači da mogu da vrate one stare, uvećane iznose naknada. Za takvu odluku, očigledno, ne moraju da traže dozvolu NBS. A što je još zanimljivije, u NBS kažu da to ne predstavlja povećanje tarifa.

- Imajući u vidu da 1. septembra ističe rok od godinu dana za primenu umanjenih naknada za platne usluge, ističemo da su banke u mogućnosti da nastave da primenjuju tarife koje su usvojile u periodu od 1. januara 2021.  do avgusta 2022. godine, te da to ne predstavlja povećanje tarifa kako se u medijima navodi, već obračun naknada u skladu sa važećim tarifnikom - naveli su ranije za 24sedam u NBS.

Pojedine banke već su objavile na svojim internet stranicama da će vratiti iznose tarifa, dok su neke, poput Banke Poštanska štedionica, saopštile da neće menjati iznose naknada, odnosno da neće vraćati prethodne tarifnike.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike