Novac od besplatnih akcija: Telekom isplaćuje dividende, a na računu građane čeka i do 120 evra!

19.07.2023

19:45

0

Sve građane koji do sada nisu podigli novac čeka oko 7.000 dinara samo na ime dividendi od akcija

Novac od besplatnih akcija: Telekom isplaćuje dividende, a na računu građane čeka i do 120 evra!
Ilustracija - Copyright 24sedam/M. Sh.

Skupština kompanije "Telekom Srbija“ donela je pre nedelju dana odluku o isplati dividende za 2022. godinu, i to u bruto iznosu od 6,72 milijarde dinara.

Kako su naveli, pravo na dividendu imaju svi zakoniti imaoci akcija Društva na dan 20. jun 2023. godine, a bruto iznos je 8,4 dinara po akciji. Tačan datum isplate biće naknadno saopšten.

Akcije dobilo 4,8 miliona građana

Sa ovim novim iznosom za koji se uskoro očekuje da "legne" na račune građana, sve one koji do sada nisu podigli novac čeka oko 7.000 dinara samo na ime dividendi.

Inače, više od 4,8 miliona građana Srbije dobilo je u periodu od 2010. do 2012. godine besplatne akcije, i to po 31 akciju Telekoma Srbija, pet akcija NIS-a i jednu akciju Aerodroma "Nikola Tesla“. Takođe, građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Pored novca od dividendi, oni koji nisu prodali akcije a žele sada da ih prodaju, mogu prihodovati i oko 14.000 dinara (118 evra).

Naime, danas jedna akcija NIS-a na Beogradskoj berzi vredi 720 dinara, a pet, koliko je svaki građanin dobio, ukupno vredi 3.600 dinara. Akcija Beogradskog aerodroma danas vredi 2.097 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda. To sve zajedno iznosi 7.397 dinara.

Kada se tome doda oko 7.000 dinara od dividendi, dobija se ukupna suma od 14.397 dinara.

Kako do novca?

Novac od dividendi građani mogu da podignu na šalterima preduzeća "Pošta Srbije" uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividendi. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

Profimedia
 

S druge strane, novac od akcija građani koji ih nisu prodali, a to žele, mogu da dobiju samo ukoliko sada te deonice prodaju. To je moguće takođe u Pošti, i to davanjem naloga za prodaju, a novac će leći na račun u roku od nekoliko dana.

Inače, podizanjem novca samo od dividendi ne gubite pravo na akcije, ali ni pravo na dividende koje će kompanije nastaviti da isplaćuju i u narednim godinama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike