Plate u komšiluku porasle duplo više od inflacije

05.07.2023

15:11

0

Autor: 24sedam

Prosečna neto plata u Hrvatskoj od 1.140 evra je za 16 odsto veća nego što je bila od u prvoj polovini 2022.

Plate u komšiluku porasle duplo više od inflacije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prosečna mesečna neto plata u Hrvatskoj je u drugom kvartalu ove godine iznosila 1.140 evra, što je četiri odsto više nego u prethodnom kvartalu i 16 odsto više na međugodišnjem nivou.

Kako je inflacija godišnja inflacija u Hrvatskoj u junu bila 7,9 odsto godišnje, to znači da je plata porasla dvostruko više nego što su u proseku porasle maloprodajne cene.

Medijana (srednji iznos plate) plate u Hrvatskoj je u drugom kvartalu bila nešto niža - 1.030 evra, što je tri odsto više u odnosu na prethodni kvartal i 13 odsto više u odnosu na isti period lane, prenosi Jutarnji.hr.

Najplaćeniji su piloti, a prosečna mesečna plata u ovoj profesiji iznosi 2.912 evra.

Plate su visoke i u menadžmentu - za 119 odsto više od proseka, kao i u oblasti tehnologije i razvoja - 66 odsto više od proseka.

Najmanje prosečne plate imaju pomoćni radnici - za 34 odsto manje od proseka, radnici u industriji tekstila - 37 odsto manje od proseka, kao i zaposleni u sektoru usluga - 28 odsto manje od proseka.

Zanimljivo iz srpske perspektive je što su u IT sektoru plate samo 37 odsto više od proseka. Kada se uproseče srpske plate iz delatnosti „računarsko programiranje, konsultantske i s tim povezane delatnosti“ kao i „informacione uslužne delatnosti“, one su u aprilu bile za 119 odsto veće od prosečne plate od 714 evra u aprilu.

Godišnji rast plate u aprilu je u Srbiji bio 14,7 odsto a inflacija 15,1 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike