Stiže novac od dividende NIS-a: Ova grupa na računu ima 11.000 dinara!

03.07.2023

13:03

0

Stiže po 600 dinara od besplatnih akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina

Stiže novac od dividende NIS-a: Ova grupa na računu ima 11.000 dinara!
Ilustracija - Copyright 24sedam/M. Sh.

Građani koji poseduju akcije kompanije NIS dobiće dividendu od 120,8 dinara neto za svaku deonicu odnosno oko 600 dinara za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina. Oni koji imaju više akcija, a nemali broj ih je u međuvremenu kupovao, dobiće od kompanije više novca.

Skupština akcionara Naftne industrije Srbije a.d. Nfovi Sad odobrila je isplatu dividendi akcionarima u iznosu od 23,3 milijarde dinara odnosno bruto iznos po akciji od 143,29 dinara. To je oko 120 dinara netopo akciji dok je prošle godine bilo oko 30 dinara po akciji.

Pravo na isplatu dividendi imaju svi akcionari koji su imali akcije NIS 29. juna ove godine.

Kada će biti isplata dividende i kada akcionari mogu da očekuju uplatu novca od besplatnih akcija na račun, NIS će naknadno saopštiti.

24sedam/M. Sh.
 

Besplatne akcije: Kako do novca

Akcije NIS-a, podsetimo početkom 2010. godine dobilo je 4,8 miliona građana, a svako od njih dobio je po pet akcija ove naftne kompanije i bila je to pomoć države koja donosi benefite na duže staze.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende od akcija NIS. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

S druge strane, novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju.

Ko nije prodao besplatne akcije na računu ima oko 11.500 dinara

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto oko 11.500 dinara.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi sada vredi 732 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.660 dinara. Akcija Aerodroma vredi 2.040 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom.

Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete - pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike