Ruska centralna banka: Nafta možda opet padne na 25 dolara

16.09.2020

09:20 >> 09:41

0

Rusi objavili moguće scenarije ekonomskog razvoja zemlje u naredne tri godine

Ruska centralna banka: Nafta možda opet padne na 25 dolara
Copyright Profimedia

Centralna banka Rusije upozorila je da bi novi talas pandemije Kovid-19 mogao da rezultira padom cena nafte i većim smanjenjem bruto domaćeg proizvoda nego što se prvobitno predviđalo. Ruski monetarni regulator objavio je izveštaj u kome su izloženi mogući scenariji ekonomskog razvoja zemlje u naredne tri godine.

Prema najgorem scenariju, ruski BDP mogao bi ove godine da padne do 5,5 odsto, nakon čega bi ekonomija počela polako da se oporavlja 2021, prenosi Raša tudej.
Ova prognoza podrazumeva ponovno razbuktavanje pandemije korona virusa širom sveta udruženo s drugim udarcima na globalni rast, poput eskalacije trgovinskih sukoba i geopolitičkih tenzija, kao i dužničkih problema nekih zemalja i sektora.
U slučaju da se dogodi takav scenario, napori ključnih proizvođača nafte okupljenih u grupi OPEK+ usmereni na podsticanje tržišta energije, mogli bi da budu uzaludni, pokazuje analiza. Dodaje se da bi u tom slučaju cena ruske uralske nafte mogla da padne sledeće godine na 25 dolara po barelu, i da bi tek 2023. godine porasla na 35 dolara.
Drugi mogući scenariji, zasnovani na pretpostavci deflatornih, odnosno proinflatornih kretanja – ne predviđaju tako oštar pad cena nafte.
Prema deflatornom scenariju, cena ove sirovine iznosila bi iduće godine 35 dolara za barel, nakon čega bi se do kraja 2022. godine stabilizovala na 50 dolara po barelu.
Istovremeno, ruska ekonomija bi trebalo delimično da nadoknadi gubitke i dostigne pun proizvodni potencijal za dve godine.
Proinflatorna projekcija predviđa da bi, uprkos smanjenju rizika od epidemije, pad globalne proizvodnje bio veći. U tom slučaju, cene sirove nafte ostale bi i dalje na nižem nivou od 42-43 dolara po barelu do 2023. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike