Fond PIO: Dotacija iz budžeta smanjena na ispod 13 odsto

26.05.2023

13:59

0

Autor: 24sedam

Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), usvojio je izveštaje o radu i finansijskom poslovanju

Fond PIO: Dotacija iz budžeta smanjena na ispod 13 odsto
Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Prihodi Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) od doprinosa čine 86,7 odsto ukupnih prihoda Fonda, istakao je direktor Relja Ognjenović, na sednici UO na kojoj su usvojeni izveštaji o radu i finansijskom poslovanju, kao i realizaciji sredstava društvenog standarda penzionera.

Ognjenović je naveo da Fond PIO od maja do kraja prošle godine za kategoriju zaposlenih nije povlačio sredstva iz budžeta, već im je penzije isplaćivao iz sopstvenih sredstava.

- Iz sopstvenih sredstava smo isplatili i novčanu pomoć od 20.000 dinara i dva uvećanja penzija od 5,5 i od devet odsto - istakao je on.

Dodao je da je lane Fondu podneto više od tri miliona različitih zahteva, što je 6,2 odsto više nego u 2021. te da je kao rezultat unapređenja sistema, 585.000 ljudi koristilo elektronske usluge Fonda, pa je više od 15 odsto zahteva za ostvarivanje prava na penziju i ostalih prava bilo  podneto elektronskim putem.

Direktorka Sektora za finansijske poslove Fonda PIO Bojana Popović je istakla da su lane zahvaljujući boljoj naplati doprinosa, značajno povećani prihodi, a samim tim su dotacije iz budžeta smanjene sa prvobitno planiranih 15,9 na 12,9 odsto.

U odnosu na 2021. godinu ostvareni prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje su veći za 10,01 odsto, odnosno za 60,63 milijarde dinara, što je značajan rast posebno kada se ima u vidu da je stopa doprinosa za PIO od 1. januara prošle godine smanjena sa 25,5 na 25 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike