Državna kasa se drži dobro: Manjak manji od planiranog, pada i stopa javnog duga

05.06.2023

12:45

0

U prva četiri meseca ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta više nego upola manji od planiranog a stopa javnog duga je gotovo na polovini

Državna kasa se drži dobro: Manjak manji od planiranog, pada i stopa javnog duga
Ilustracija - Copyright Opština Ruma

Razlika između rashoda i prihoda budžeta Srbije je u prva četiri meseca bila 34 milijarde dinara (oko 290 miliona evra), što je bolje od budžetskog plana za čak 55,7 milijardi jer planiran je deficit u iznosu od 89,7 milijarde dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 562 milijarde dinara (4,8 milijardi evra), a rashodi su izvršeni u iznosu od 596 milijardu dinara (5,1 milijardu).

U aprilu je ostvaren deficit u iznosu od 5,4 milijardi dinara. Tokom aprila naplaćeni su prihodi u iznosu od 140 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 126 milijardu dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 67 milijradi i akciza u iznosu od 27 milijardi dinara.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 14 milijardi dinara, a priliv donacija u aprilu iznosio je 0,4 milijarde dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 146 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene, u aprilu, su iznosili 33 milijardi dinara, kapitalni izdaci 23 milijarde dinara, transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 21 milijarda dinara, a izdaci za nabavku finansijske imovine (budžetske pozajmice) 14 milijardi dinara.

Na nivou sektora države u periodu januar - april ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 24 milijarde dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 37 milijarde dinara.

Stopa javnog duga na pola

Javni dug Srbije na kraju aprila ove godine iznosio je oko 35 milijardi evra, što je 50,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Na kraju marta javni dug je bio 35,3 milijarde evra, odnosno 51 odsto BDP-a.

Javni dug Srbije je na kraju 2022. bio 33,3 milijarde evra, ili 55,1 odsto BDP-a

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike