Mali: Penzije će od januara porasti za 5,9 odsto

18.09.2020

12:58 >> 13:08

0

Prosečne plate u Srbiji u proteklih 12 meseci porasle su za 10,4 odsto

Mali: Penzije će od januara porasti za 5,9 odsto
Copyright Tanjug/ Zoran Žestić

Povećanje penzija za najstarije građane Srbije iznosiće 5,9 odsto od januara 2021. godine, i to po švajcarskoj formuli za koju smo se borili. Na rast penzija utiče 50 odsto rast plata i 50 odsto inflacija, istakao je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je naveo, rast prosečne plate u Srbiji u proteklih 12 meseci je bio 10,4 odsto, dok je inflacija bila 1,4 odsto, što je u proseku 5,9 procenata rast penzija.

Siniša Mali; Promo/Ministarstvo finansija

– Sada, kada se suočavamo sa pandemijom, kao i velikom ekonomskom krizom, realni rast je 4,5 odsto i mi imamo novca za to – objasnio je Mali gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

Uplata i minimalne zarade

Govoreći o povećanju minimalne cene rada od 6,6 odsto, ministar je ponovio da će država na sebe preuzeti najveći teret tog povećanja.

– Istovremeno, povećali smo i neoporezivi deo dohotka sa 16.300 na 18.300 dinara. Umanjili smo pritisak na poslodavce i preuzeli na sebe teret povećanja. To vuče i rast ostalih zarada. Paralelno, smanjujemo i opterećenje na zarade. Pre dve godine opterećenje je bilo 63 odsto, a sada je 61,2 procenta – naglasio je Mali.

Kako je podsetio, u ponedeljak, 21. septembra, očekuje se uplata poslednje minimalne zarade za dva meseca, u ukupnom iznosu od 36.000 dinara za oko 16.000 zaposlenih u 10.000 novoosnovanih preduzeća od marta meseca.

Rade se koridori, saobraćajnice i putevi

Ministar je naveo i da Vlada Srbije ne odustaje od projekta Srbija 2025.
– Nastavljaju se radovi na auto-putu Preljina-Požega, krenuli su radovi na Moravskom koridoru, kreće da se gradi brza saobraćajnica Beograd-Zrenjanin. Država radi maksimalno i čini sve da obezbedi nastavak investicija, da bi se podstakao rast i penzija i zarada – rekao je Mali.

– Kada završimo sa merama videćemo kako privreda reaguje. Pre dve nedelje doneli smo i meru pomoći gradskim hotelima za šta smo izdvojili 1,4 milijardu dinara. Dakle, sve činimo da zaštitimo našu privredu – naveo je ministar.

Rekordno niska nezaposlenost

On je rekao i da je srpska ekonomija, u uslovima najveće ekonomske krize, imala najmanje negativne posledice, a čak je i ostvarila rekordno nisku stopu nezaposlenosti od 7,3 odsto u drugom kvartalu.

– Tome su doprinele ekonomske mere podrške od oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto BDP-a. Mi odgovorno vodimo računa o svakom dinaru. Svakog 15. u mesecu vidimo prilive od PDV-a. U utorak smo imali presek i mogu da kažem da su nam bolji prihodi od planiranih za 1,6 milijardi dinara. To govori da se nastavlja trend oporavka naše privrede koji smo videli u julu i avgustu. Takođe, raste i uvozni PDV – naglasio je Mali.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike