Cena zlata zavisi samo od jedne stvari: Šta će se desiti sa vrednošću ovog plemenitog metala?

19.10.2020

15:44 >> 09:43

0

Samo pre mesec ili dva cena ovog plemenitog metala je bila rekordno visoka, a stručnjaci tvrde da će u budućnosti njegova vrednost direktno zavisiti od vakci

Cena zlata zavisi samo od jedne stvari: Šta će se desiti sa vrednošću ovog plemenitog metala?
Copyright Profimedia

Trenutno vrednost zlata miruje. Samo pre mesec ili dva cena ovog plemenitog metala je bila rekordno visoka, a stručnjaci tvrde da će u budućnosti njegova vrednost direktno zavisiti od vakcine za koronavirus.

Zlato je vekovima simbol moći, prestiža, bogatstva i blagodeti. No danas, trend je malo drugačiji. Strah koji se proširio usled pandemije, izazvao je povećan javni interes za najvrednijim plemenitim metalom od strane običnih ljudi. Oni pokušavaju da dođu do zlata kako bi osigurali svoju budućnost.

Vremenom su se nizale nedoumice i teorije , od onih da li je virus veštački stvoren, ili je pobegao iz neke labaratorije, da li je toliko opasan, do krajnjih teorija da virus predstavlja samo pokriće za ekonomske nedaće pred kojim svet mirno stoji.

Odgovorni ljudi su shvatili da sve preko noći može da se promeni i postane neizvesno. Većina ljudi, osim što štite svoje zdravlje, počela je da razmišlja i kako da zaštiti svoj kapital.

Zlato predstavlja najsigurniju imovinsku kategoriju. Zlato na svaku nestabilnost i neizvesnost reaguje uvećanjem svoje vrednosti. Njegova vrednost u neizvesnom vremenu osetno se uvećava. Tako imamo situaciju da se vrednost zlata od početka pandemije uvećala neverovatnih 40 odsto.

Najava vakcine u najvećoj meri umirila je svet. Dalje kretanje vrednosti zlata odrediće, razvoj vakcine protiv Kovida-19.

Pojava vakcine, neće srušiti sadašnju vrednost zlata, ali će je ostaviti na sadašnjem nivou. Ukoliko se epidemiološka situacija pogorša i uvedu određena ograničenja, zlato čekaju novi izazovi i nove visoke vrednosti.

U periodima recesija srednjeg intenziteta, vrednost zlata zna da se se uveća i više puta. Takva recesija zahvatila je svet 2008. godine. U tom periodu vrednost zlata uvećala se 280 odsto. Zlato ne može sprečiti pojavu krize, tj. ekonomskog poremećaja , ali može amortizovati posledice istog.

Za kupovinu zlata najbolje je da kupujete čisto zlato, zlato najveće čistoće 999,9. Takvo zlato poznato je u svetu kao investiciono zlato. Proizvodi se u formi zlatnih poluga i zlatnih dukata.

Investiciono zlato predstavlja najlikvidniju imovinu koju možete automatski da unovčite.

Druga superiorna osobina investicionog zlata jeste minimalna efektivna razlika između aktuelne prodajne i aktuelne otkupne cene koja se kreće od dva do tri odsto. Treća pogodnost za ovakvu kupovinu jeste poresko odsustvo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike