Građani više nisu dužni da "donose papire": Geodetski zavod pozvao notare i administraciju da rade svoj posao

26.09.2020

11:31 >> 14:22

0

Republički geodetski zavod (RGZ) ponovo je pozvao institucije i javne beležnike da koriste besplatan uvid u katastar nepokretnosti i ne teraju građane da dod

Građani više nisu dužni da "donose papire": Geodetski zavod pozvao notare i administraciju da rade svoj posao
Copyright Profimedia

Građani nisu dužni da pribavljaju izvode iz lista nepokretnosti kako bi ostvarili svoja prava kod javnih beležnika, geodetskih organizacija, institucija socijalne i zdravstvene zaštite, javnih službi za priključenje komunalne infrastrukture, registraciji gazdinstava, upozorio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Iz RGZ podsećaju danas da je svim državnim institucijama, profesionalnim korisnicima i javnim beležnicima omogućio direktan i besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti i pozvao ih da koriste te podatke.
U saopštenju RGZ tvrdi se da javni beležnici i druge institucije u kojima građani ostvaruju svoja prava, ne koriste pomenute mogućnosti koje su im dostupne od 7. jula ove godine kad je počela primena Uredbe o uslovima za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetsko katastarskog informacionog sistema.
Uz pomoć servisa i aplikacija koji su im na raspolaganju, te institucije bi trebalo da postupke koje vode rade brže i efikasinije, a građani ne bi bili izloženi nepotrebnim troškovima.
Na osnovu analiza za period od 7. jula do 11. septembra, utvđeno je da je ukupan broj podnetih zahteva za izdavanje listova nepokretnosti na šalterima Službi za katastar nepokretnosti smanjen za samo 50 odsto.
Za isti procenat je umanjen broj podnetih zahteva za izdavanja lista nepokretnosti za potrebe postupaka u nadležnosti Javnih beležnika (overa ugovora, ostavinskih postupaka i slično), dok je samo za 30 odsto smanjen broj zahteva od strane drugih državnih organa i javnih preduzeća.
“Iz napred navedenog jasno je da javni beležnici i druge institucije u kojima građani ostvaruju svoja prava ne koriste mogućnosti koje im se pružaju direktnim i besplatnim pristupom Geodetsko katastarskom informacionom sistemu katastra nepokretnosti i na taj način građane i dalje maltretiraju i izlažu nepotrebnim troškovima”, navedeno je u saopštenju.
Navedeno je i da “javni beležnici izazivaju konfuziju i zbunjuju građane, jer izdaju izvode iz listova nepokretnosti čija forma nije u skladu sa odredbama navedene Uredbe”.
“Pozivamo i sve javne beležnike, geodetske organizacije i ostale institucije koje koriste podatke katastra nepokretnosti, da radi efikasnosti postupaka koje vode, a u interesu građana Srbije koriste sve prednosti servisa i aplikacija koje je razvio RGZ, a za koje je dobio niz priznanja od domaćih i inostranih institucija i organizacija”, saopštio je RGZ.
Shodno pomenutoj Uredbi, javni beležnici bi trebalo da jednim “klikom” građanima izdaju izvod iz lista nepokretnosti i to besplatno za sve poslove kod notarau kojima je taj izvod potreban.

Notari: Ne tražimo izvode, a dajemo samo kada građani traže

I Javnobeležnička komora Srbije (JKS) danas je uputila svojevrsan javni poziv, i to građanima.

Komora notara apelovala je na građane „da više ne traže papirne izvode iz lista nepokretnosti za bilo koji pravni posao koji obavljaju kod javnih beležnika“ jer oni, kako ističe, imaju uvid u elektronsku bazu podataka preko Pravosudnog informacionog sistema (PIS).

Beležnici od građana inače ne traže papirne izvode iz lista nepokretnosti kada se kod njih obavlja bilo koji pravni posao u vezi sa prometom nekretnina, već uvidom u eKatastar, preko PIS-a, proveravaju status određene nekretnine, što im je službena obaveza, navodi se u saopštenju Komore.

Ovi izvodi se, međutim, kod javnih beležnika izdaju samo kada ih građani traže radi nekog drugog posla koji ne može da bude obavljen kod beležnika.

Komora napominje da beležnici izdaju izvode iz lista nepokretnosti u skladu sa Uredbom o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda.

Prema toj Uredbi, kako ukazuje JKS, javni beležnik izvod izdaje tako što putem aplikacije koju obezbeđuje Ministarstvo pravde, preuzima podatke iz centralnog registra katastra nepokretnosti i odštampani, istovetni vizuelni prikaz tih podataka, koji sadrži označenje datuma ažurnosti tih podataka, overava svojeručnim potpisom i pečatom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike