Vučić: Devizne rezerve na istorijskom maksimumu, rezerve zlata najveće u istoriji, naše banke su sigurne

16.03.2023

18:54

0

Autor: 24sedam

Ljudi, slobodno trošite novac, nikakve nestabilnosti neće biti - rekao je predsednik Srbije

Vučić: Devizne rezerve na istorijskom maksimumu, rezerve zlata najveće u istoriji, naše banke su sigurne
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Novi put od Surčina do Novog Beograda, stadion u Zaječaru, obilaznica oko Beograda...ovo su samo neki od projekata koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju gde je govorio o detaljima dijaloga sa Prištinom i pitanju KiM.

- Za koji dan otvaramo put od Surčina do Novog Beograda kao i deo Miloša Velikog. Za tri meseca biće gotova obilaznica oko Beograda, potom i Ruma - Šabac, a i novi stadion. Stadion u Zaječaru izgleda kao da nije u Srbiji. Uskoro krećemo i sa stadionom u Kragujevcu, u Valjevu dve fabrike otvaramo uskoro. Zašto sam ovo sve rekao? Zato što Srbija mora da čuva stabilnost - rekao je on.

Podsetio je da u svetu postoji velika nestabilnost zbog propasti banaka, ali naglasio da građani Srbije ne treba da imaju bilo kakav strah, jer bankarski sistem ima punu stabilnost i likvidnost.

- Devizne rezerve su na istorijskom maksimumu, rezerve zlata su najveće u istoriji, naše banke su sigurne, čak razmišljamo da povećamo iznos depozita u bankama. Ovo je samo da vam bude jasno, u ovom trenutku čak 546 milijardi dinara Srbija ima na svom računu, pet milijardi evra - izjavio je Vučić.

Podsetio je da je so jedna od namirnica koju ne proizvodimo u Srbiji i radimo na tome da obezbedimo, da kupimo đubrivo, da kupimo nešto pšenice od prvog roda, pa ćemo i od drugog.

- Ljudi, slobodno trošite novac, nikakve nestabilnosti neće biti - rekao je on. 

Govoreći o penzijama koje je navodno pojela inflacija, objasnio je da je to zapravo povećanje od 40 odsto, kumulativno, dok je inflacija 16.

- Penzije će da prate plate, imaćete veće penzije i o tome ćemo u junu moći da razgovaramo - rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija danas čini više od 50 posto ekonomije Zapadnog Balkana.

- U prethodnih 10 godina imali smo 50 posto više investicija od Bugarske, od Hrvatske 69 odsto više investicija - izjavio je i dodao da rastom ekonomije pobeđujemo.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike