Penzioneri, spremite se: Počinje prijava za kartice s popustima

14.03.2023

12:13

0

Kada tačno počinje prijava za penzionerske kartice i šta će one doneti najstarijima, pojasnili su iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO)

Penzioneri, spremite se: Počinje prijava za kartice s popustima
Ilustracija - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Dugo najavljivani dan kada će najstariji građani Srbije moći da se prijave za svoje penzionerske kartice je stigao - od sutra počinje proces, najavljeno iz Fond PIO.

Kartice će najstarijima omogućiti popuste pri kupovini i plaćanju usluga, a penzioneri će moći da ih koriste od oktobra.

Prijava je laka, putem linka na veb-sajtu Fonda PIO koji će biti aktivan od sutra, ili lično u filijalama Fonda po Srbiji.

Prijava će se raditi elektronski, a samo prijavljivanje, kako navode u Fondu PIO, traje do dva minuta.

Beogradski penzioneri će to moći da urade i ako se sutra po podne pojave na Trgu republike, gde će Fond PIO imati promociju programa. Dovoljno je da kod sebe imaju ličnu kartu.

Penzionerima će na raspolaganju biti i brošure sa osnovnim informacijama o novim penzionerskim karticama, a predstavnici Fonda će im dati sve dodatne informacije o načinu korišćenja kartice i pogodnostima koje će moći da ostvare.

Promociji će sutra prisustvovati i direktor Fonda PIO Relja Ognjenović.

Ko ima pravo na karticu

Inače, pravo da dobiju kartice imaće svi koji su na spisku korisnika Fonda PIO, dakle svi penzioneri korisnici, ali i oni koji primaju naknade, kao što su one za negu i pomoć drugog lica, telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, privremene naknade za vreme nezaposlenosti za korisnike koji nisu prevedeni u invalidsku penziju.

Penzionerska kartica će moći da se preuzme lično, preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, i koristiće se uz važeći lični identifikacioni dokument.

Firme, javna preduzeća, privredna društva i institucije koje će se uključiti u ovaj projekat obezbediće mogućnost benefita po osnovu bodova, a bodove će imaocima kartice obračunavati Fond PIO po svakoj realizovanoj potrošnji za koju su dobili fiskalni račun.

U Ministarstvu finansija Tanjugu je rečeno da bi korisnici prilikom plaćanja robe i usluga trebalo da kasiru pokažu penzionersku karticu, jer tako dobijaju bodove koje kasnije mogu da iskoriste za ostvarivanje dodatnih pogodnosti.

Za utrošenih 500 dinara na ovaj način, dobija se jedan bod, a bodovi se kasnije mogu iskoristiti za ostvarivanje dodatnih pogodnosti, pri čemu se mesečno po kartici može dobiti najviše onoliko bodova koliko iznosi prosečna penzija u Srbiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike