Ministar Mali: Prve pare od Vašingtonskog sporazuma stižu u novembru, koliko će ih biti ukupno, od nas zavisi

28.09.2020

08:00 >> 09:15

0

U celom paketu milijarde evra, ali od nas zavisi koliko ćemo projekata imati i koliko novca ćemo moći da iskoristimo

Ministar Mali: Prve pare od Vašingtonskog sporazuma stižu u novembru, koliko će ih biti ukupno, od nas zavisi
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Srbija je dolaskom američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj (DFC) dobila tri ključne stvari – novu garantnu šemu, podršku za mikro, mala i srednja preduzeća i poziv američkim investitorima da dođu u zemlju, rekao je ministar finansija Siniša Mali, i dodao da će prvi efekti te saradnje biti vidljivi već u novembru.

– U pitanju su milijarde evra, za to smo dobili potvrdu. Dakle, ne znamo još tačan iznos, jer dosta zavisi i od nas i naših projekata, kao i od naših preduzeća, ali svakako da je reč o ogromnom novcu – rekao je Mali u intervjuu za “Kurir”.
Ministar je izrazio uverenje da će uskoro doći do konkretnijih dogovora, imajući u vidu činjenicu da su Amerikanci brzi i efikasni i da je kancelarija otvorena dve i po nedelje nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.
– Plan je da do kraja sledeće nedelje dobijemo konkretne predloge za garantnu šemu i za podršku mikro i malim preduzecima. Ukoliko su ti predlozi prihvatljivi, uz eventualne male korekcije, možemo da krenemo u usvajanje neophodnih dokumenata relativno brzo – rekao je on.
Podsetio je da je jedan od projekata izgradnja auto-puta mira od Niša do Prištine, kao i na železnici od Niša do Merdara i od Niša do Prištine.
– Infrastrukturni projekti koje ćemo raditi u saradnji sa Američkom razvojnom bankom treba da doprinesu dobrobiti celog regiona, dakle svim građanima, a najviše građanima Srbije – rekao je on.
Mali, koji je sa predsednikom bio u Beloj kući, gde je postignut sporazum, ocenio je da je sa Amerikancima teško pregovarati i dodao da su upravo takvi bili razgovori u Vašingtonu – teški, s mnogo pritisaka…
– Ono što je najvažnije, a što važi i za nas Srbe, i za Amerikance, jeste to da, nakon teških razgovora, ono o čemu se dogovorimo – to je sveto pismo – rekao je Mali.
Na pitanje da li će ovaj aranžman ugroziti ugovorene ili buduće projekte s Rusima i Kinezima, Mali podseća da je Srbija potpuno otvorena i da i dalje radi i sa kineskim kompanijama i sa kompanijama iz Amerike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike