Za građane zadužene u evrima: Šta vas očekuje do kraja godine kada je naplata kredita u pitanju

29.09.2020

07:34 >> 07:35

0

Autor: S. Gavrić

Zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija već je došlo do pada euribora, evropske kamatne stope koja utiče i na cenu kredita u Srbiji

Za građane zadužene u evrima: Šta vas očekuje do kraja godine kada je naplata kredita u pitanju
Gerd Altmann/Pixabay

Građani zaduženi u evrima ne moraju da brinu da će im rate kredita do kraja godine porasti. Naprotiv, zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija koronavirusa, već je došlo do pada euribora, evropske kamatne stope koja utiče i na cenu kredita u Srbiji, pa će tako do kraja godine krediti sigurno pojeftiniti, ističu bankari.

Naime, krajem avgusta je tromesečna stopa euribora, kako je objavila Evropska centralna banka, pala na rekordno najniži nivo, od minus 0,49 odsto, što bi, na primer, uticalo na smanjenje mesečne rate kredita od 300 evra za dva do tri evra.

Rekordan nivo 2008. godine

Dobra vest je, kako smatraju bankari, to što će se euribor još dugo zadržati na tako niskom nivou.

– Sada su kamatne stope na istorijskom minimumu. Iako je teško bilo šta prognozirati, jedno je sigurno, euribor se neće skoro “popeti” na nulu. S obzirom na to, korisnici kredita indeksiranih u evrima neće morati da brinu jer se rate neće pomerati naviše. Mogu samo da budu niže – kažu u jednoj stranoj banci koja posluje u Srbiji.

Za sada nema bojazni da će krediti u evrima biti skuplji; Profimedia

Podsetimo da je pred svetsku ekonomsku krizu 2008. godine, euribor, odnosno kamatna stopa po kojoj banke u EU pozajmljuju novac, dostigao rekordnih 4,7 odsto, da bi već sledeće godine pao na ispod tri odsto, a u 2010. na manje od jedan odsto. Nakon blagog oporavka narednih godina, euribor je od 2016. godine u minusu, pa je tako i prošle godine, ali i početkom ove, šestomesečni euribor bio na nivou od minus 0,24 do minus 0,32 odsto. Nakon najnovije krize zbog korone, euribor se dodatno spustio na trenutnih minus 0,49 odsto.

Na ruku dužnicima

Bankari navode da se povratak euribora na stare visoke vrednosti, kao što su bile 2008. godine, neće desiti tako brzo, ali da treba očekivati lagani rast evropske kamatne stope u narednim godinama. Kako ocenjuju stručnjaci, euribor će postepeno početi da raste tek kada se završi aktuelna kriza i njene posledice, odnosno kada se ekonomija oporavi i poraste tražnja za novcem.

Predviđanja bankara od prošle godine, pre nego što je svet zadesila pandemija, bila su da će se euribor tek neznatno oporaviti, ali da će i dalje ostati u negativnoj zoni.

Osnaživanje privrede

– Zato će krediti i dalje biti povoljni. Inače, Evropa već duže vreme, a posebno sada zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija, vodi politiku osnaživanja privrede. To podrazumeva ubacivanje dodatnih količina novca u finansijske tokove. Novac je zbog toga jeftin, ili, drugim rečima, cena po kojoj se novac pozajmljuje nikada nije bila niža – navode bankari.

Inače, pad euribora usledio je nakon što su banke u evrozoni uzele u junu više od 1,3 biliona evra jeftinih zajmova od Evropske centralne banke, u okviru programa podsticanja ekonomskog rasta zemalja EU koji je ugrožen zbog krize s koronom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi