Građani (ne) podižu BDP: BiH u manjku 4,6 odsto

22.12.2020

11:07 >> 11:26

0

Sve zavisi od lične potrošnje, kaže o BDP guverner Centralne banke BiH Senad Softić

Građani (ne) podižu BDP: BiH u manjku 4,6 odsto
Copyright Profimedia

Bruto društveni proizvod u BiH ove godine pašće za 4,6 odsto zbog krize izazvane pandemijom kovida 19, ali se u naredne dve godine očekuje rast od tri odsto, ukoliko bude poboljšana epidemiološka situacija, najavio je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

Guverner je naveo da je ovo posljedica pada investicija i izvoza, te smanjenja lične potrošnje za 5,3 odsto.

– Od lične potrošnje zavise tri četvrtine BDP, pa od toga zavisi i ukupan rezultat – rekao je Softić za sarajevsko “Oslobođenje”.

On je naveo da su doznake iz inostranstva u prvih šest meseci ove godine iznosile 608 miliona evra, što je za 17 odsto manje nego u istom periodu lani, a očekuje se da će tako biti i u drugoj polovini ove godine.

Softić je istakao da je likvidnost bankarskog sistema u BiH visoka, ali je kreditna aktivnost niska.

Pročitajte još

– Nema značajne potražnje za kreditima, jer su i stanovnici, a i preduzeća oprezni u ulaganjima jer su suočeni sa neizvešnošću – ocenio je Softić, i dodao da je velika ponuda novca i na domaćem i na međunarodnom tržištu, dok je potražnja mala, zbog čega ne postoje razlozi za podizanje kamatne stope.

Govoreći o oporavku ekonomije u BiH na nivo kakav je bio pre pandemije, Softić je naveo da su sve prognoze neizvesne jer je uzrok krize “spoljni šok” a ne prezaduženost države, dodavši da se situacija može iskoristiti i za neke pozitivne reforme, poput digitalizacije finansija.

– Ovo je dobra prilika da se više razvija lokalna proizvodnja. U krizi se očekuju pojačane državne investicije, njih bi trebalo usmeravati u dugoročno održiv razvoj – rekao je Softić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Oslobođenje

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike