Penzionerima stiže 800 miliona evra: Radost za najstarije sugrađane

08.02.2023

08:19

0

Autor: 24sedam/RTS

Ovaj novac stići će na račune više od 240.000 građana koji primaju penziju

Penzionerima stiže 800 miliona evra: Radost za najstarije sugrađane
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji penzije iz inostranstva prima 245.000 građana i zbog toga u zemlju godišnje uđe gotovo 800 miliona evra. Srpski Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje ima sporazum sa velikim brojem zemalja u kome se regulišu, između ostalog, i isplata penzija stanovnicima Srbije koje su zarađene u inostranstvu.

Iz 26 zemalja nam stižu penzije, a u 35 isplaćuje naš PIO Fond. Najviše penzija dolazi i odlazi u bivše jugoslovenske republike, a potom u dve evropske zemlje, piše RTS.

- Najviše isplaćujemo u Nemačku i Austriju, što se tiče destinacija koje su najudaljenije, u Ameriku ide sto, u Brazil jedna, u Novi Zeland dve do tri penzije - rekao je Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava PIO Fonda.

Iz našeg fonda za te isplate godišnje odlazi 76 miliona evra, dok onima koji žive ovde, a penziju su stekli u inostranstvu stiže 800 miliona evra.

Trenutno se čeka ratifikacija već potpisanih sporazuma sa Australijom, Azerbejdžanom i Tunisom, dok se sa Portugalijom i Albanijom još pregovara.

Socijalni dogovor sa inostranstvom

Ali, ugovori o penzijama nisu i jedini međunarodni ugovori u oblasti socijalnog osiguranja koje Srbija ima. Za radnike, penzionere, studente ili turiste, važno je da se pre odlaska u neku zemlju raspitaju, imamo li sa njom socijalni sporazum, i šta on pokriva, ističu iz Fonda za socijalno osiguiranje.

- Mi imamo sa 21 zemljom sveobuhvatne sporazume, to znači da oni obuhvataju više oblasti socijalnog osiguranja, penzijsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, povrede na radu, profesionalne bolesti, materinski i dečiji dodatak - kaže Zoran Panović, direktor Republičkog Fonda za socijalno osiguranje.

Većinu tih sporazuma nasledili smo iz bivše Jugoslavije, prvi je potpisan sa Francuskom, sredinom prošlog veka. Poslednji sa Australijom. Srbija je proširila krug zemalja sa kojima imamo sporazume i inovirala ranije potpisane.

Zanimljivo je da takve ugovore već decenijama imamo sa zemljama poput Libije ili Paname, a da smo tek poslednjih godina dogovorili i potpisali sporazume sa Rusijom, Grčkom i Mađarskom.

Za većinu tih zemalja nije potrebno uzimati polisu zdravstvenog osiguranja, dovoljna je potvrda koju izdaje naš Fond zdravstvenog osiguranja.

-  S tom potvrdom može za vreme svog turističkog ili poslovnog boravka da koristi pravo na zdravstvene usluge u drugoj zemlji ugovornici - napominje Panović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike