Nove cene: Najjeftinija paklica cigareta od sutra 310 dinara!

17.01.2023

14:26

0

Od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara

Nove cene: Najjeftinija paklica cigareta od sutra 310 dinara!
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Planirani januarski krug poskupljenja kutije cigareta za po 10 dinara biće nastavljen kroz nove cenovnike sutra i 20. januara tako da će paklica koštati između 310 i 600 dinara.

Cigarete nekih proizvođača već su poskupele, a sutra i 20. januara stupiće na snagu i cenovnici drugih brendova. Novi cenovnici njihovih proizvoda objavljeni su u Službenom glasniku, a od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje, u proseku za po 10 dinara.

Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo polovinom godine. Poslednje poskupljenje cigareta bilo je polovinom prošle godine, a ovaj način podizanja cena trajaće sve do 2025. godine.

Na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih nameta, proizvođači će povećati cenu cigareta za po 10 dinara po kutiji.

Uvećan je i iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za dinar po milimetru, a poskupljuje i nesagorevajući duvan. Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. godine predviđeno je da se uvećavaju akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike