Rast britanske privrede 0,5 odsto u oktobru

12.12.2022

08:33

0

Britanska ekonomija se oporavila u oktobru malo snažnije nego što se očekivalo, ali recesija i dalje preti

Rast britanske privrede 0,5 odsto u oktobru
London - Copyright Pixabay

Britanska ekonomija se oporavila u oktobru malo snažnije nego što se očekivalo od septembarskog pada, ali je recesija i dalje izgledna, pokazuju današnji zvanični podaci.

Bruto domaći proizvod (BDP) Ujedinjenog Kraljevstva je porastao u oktobru za 0,5 odsto nakon pada od 0,6 procenata u septembru, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku (ONS). Ekonomisti su u anketi Rojtersa predviđali rast od 0,4 odsto.

- Mada današnje brojke pokazuju određeni rast, želim da budem iskren, pred nama je težak put. Kao i ostatak Evrope, ni mi nismo imuni na naknadne šokove od kovida 19, Putinov rat i visoke globalne cene gasa - naveo je ministar finansija Džeremi Hant u reagovanju na statističke podatke.

Tokom tri meseca, od jula do kraja oktobra, britanska privreda je pala za 0,3 posto, nešto manje od medijan prognoze analitičara, ali je to ipak najveći tromesečni pad od početka 2021.

Banka Engleske (BoE), koja na sastanku u četvrtak treba da podigne referentnu kamatnu stopu deveti put zaredom kako bi obuzdala inflaciju od preko 11 odsto, upozorila je prošlog meseca da bi britanska ekonomija mogla da uđe u dvogodišnju recesiju ako kamate poveća u većem obimu, kako to očekuju investitori. Čak i bez daljeg podizanja stope, privreda Velike Britanije će zabeležiti pad u pet od šest kvartala do kraja 2023, navela je BoE.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike