Velika trampa: Majkrosoft kupuje deo Londonske berze

14.12.2022

09:20

0

Tehnološki konglomerat ulazi u vlasništvo Londonske berze u okviru njenog prelaska na klaud

Velika trampa: Majkrosoft kupuje deo Londonske berze
Sele pare na oblak - Copyright 24sedam/S. G.

U dogovoru koji odražava sve veću simbiozu velikih tehnoloških kompanija i finansijskih tržišta, američki „Majkrosoft“ je pristao da kupi udeo u Londonskoj berzi u okviru 10-godišnjeg partnerstva za premeštanje podataka operatera berze u oblak (cloud).

Stručnjaci smatraju da dogovor ukazuje na povećanu potražnju ulagača za informacijama koje im daju prednost na sve bržim elektronskim tržištima, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Majkrosoft“ kupuje četiri odsto u Londonskoj berzi (LSEG) kao deo dogovora prema kojem će britanski operater tržišta potrošiti na „Majkrosoftove“ usluge u oblaku najmanje 2,8 milijardi dolara u narednih 10 godina partnerstva, naglašava CNN.

Kompanije su najavile partnerstvo u zajedničkoj izjavi 12. decembra ističući prednosti koje će pružiti klijentima berze kroz poboljšane podatke i analitiku.

Kao deo dogovora, platforma podataka Londonske berze i druga tehnološka infrastruktura biće prebačena u „azure“, veliki javni data klaud, proizvod američkog tehnološkog diva.

Poslovanje LSEG-a s podacima i analitikom čini dve trećine prihoda te grupe, naglasio je CNN, dodajući da je Londonska berza prošle godine dovršila 27 milijardi dolara vrednu akviziciju „Refinitiva“, kompanije za finansijske informacije, čime je postala druga najveća kompanija za finansijske podatke, iza „Blumberga“.

„Majkrosoft“ će kupiti deonice LSEG-a od „Blekstouna“ i „Tomson Rojtersa“, a očekuje se da će kupovina biti završena u prvom kvartalu 2023.

Finanjsijsko-tehnološki brak

Dogovor koji spaja jednu od najvećih američkih tehnoloških kompanija s najvećom evropskom berzom po tržišnoj vrednosti odražava sve veću simbiozu između tehnoloških divova i finansijskih tržišta, ocenjuje Volstrit džurnal.

Stručnjaci smatraju da za tehnološke kompanije ovi poslovi garantuju stalan dotok gotovine s berzi za korišćenje usluga u oblaku.

Uz 2,8 milijardi dolara koje je LSEG pristao da potroši na „azure oblak“, „Majkrosoft“ očekuje da će zaraditi dodatnih 2,2 milijarde dolara tokom 10 godina od trgovaca, investitora i finansijskih savetnika koji posluju s LSEG-om i takođe koriste oblak.

Što se tiče berzi, ukazuje „Volstrit džurnal“ na mišljenja stručnjaka, ovakvi ugovori im omogućuju veću upotrebu podataka i dosezanje do šireg kruga kupaca.

Dogovor „Majkrosofta“ i Londonske berze ukazuje na sve veću potrebu prisustva visoke tehnologije u finansijskim tržištima odnosno na povećanu potražnju ulagača za informacijama koje im daju prednost na sve bržim elektronskim tržištima, ukazuje Blumberg.

Prema ovogodišnjem izveštaju „Barton Tejlor internešenel konsaltinga“, globalna potrošnja na podatke i vesti o finansijskim tržištima porasla je za 7,4 odsto na rekordnih 35,6 milijardi dolara u 2021.

Dok ugovor naglašava sve veći fokus LSEG-a na podatke i analitiku, njena transakcija s „Majkrosoftom“ takođe pridonosi, ukazao je Blumberg, nedavnom trendu povezivanja berzi i tehnoloških kompanija nakon sličnih partnerstava između „Nasdaka“ i „Amazon Web Services“, kao i „Gugla“ i „Alfabetove“ „CME grupe“ s ciljem premeštanja tržišne infrastrukture u oblak.

Platforme za finansijsko trgovanje dugo su se smatrale nedostupnima kompanijama u oblaku zbog zahteva velike brzine, navodi „Fajnenšel tajms“, dodajući da niz nedavno uspostavljenih novih saveza naglašava kako se to promenilo jer su se mogućnosti oblaka poboljšale.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike