Decenija stabilnog rasta

13.12.2022

07:00

0

Pandemija nije ugrozila tržište osiguranja

Decenija stabilnog rasta
Copyright Promo

Srpsko tržište osiguranja je niskorizično kada je u pitanju pranje novca i građani ne moraju da brinu o tome, poručeno je nedavno sa 6. Srpskih dana osiguranja. Kod zaposlenih u toj industriji postoji visoka svest o toj opasnosti i u toj oblasti smo ispred 90% članica EU, rečeno je na konferenciji.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković poručila je da svi ključni pokazatelji poslovanja industrije osiguranja beleže rast pa se prethodnih deset godina može nazvati decenijom stabilnog rasta.

- Premija osiguranja po glavi stanovnika iznosi 149 evra, a u prva tri kvartala ove godine ukupna premija, u odnosu na prva tri tromesečja prošle godine, uvećana je za 12,2 posto. To je znatno više od prosečne stope koja je za prva tri kvartla ostvarena u predhodnih 10 godina. Najveći rast ostvaren je kod imovinskih osiguranja, dobrovoljnog zdravstvenog, osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila i osiguranja pomoći na putu - izjavila je Tabaković.

Predsednica UO UOS Ivana Soković rekla je da je učešće premije osiguranja u BDP 2% i da smo po tom pokazatelju na 62. mestu svetske rang liste.

- To je ohrabrujuće, ali moramo još dosta napora da uložimo kako bismo se približili najrazvijenijim tržištima. Zbog toga je nužna saradnja države, regulatora tržišta i osiguravajućih društava, naglasila je Soković. Za razliku od drugih sektora, osiguranje iz pandemije izlazi bez posledica - tvrdi generalni sekretar UOS Duško Jovanović.

- 60 posto od prikupljene premije u prošloj godini, koja je premašila milijardu evra, isplaćeno je korisnicima usluga kroz štete. Akumulirana sredstva, osiguravajuća društva ulažu u državne obveznice, poslovne banke i jedan manji deo u nekretnine - naglasio je Jovanović.

Posle pandemije, najveći problem za tržište osiguranja biće globalna inflacija, poručeno je sa skupa. Inflacija slabi kupovnu moć korisnika usluga osiguranja pa bi trebalo očekivati pad tražnje za tom vrstom polisa, zaključeno je na okruglom stolu koji je bio posvećen budućnosti životnog osiguranja. Sa druge strane, rastu kamatne stope što će osiguravajuća društva ispratiti pa se očekuje da životno osiguranje sa štednom komponentom dobije na značaju. Uslov za rast tržišta životnog osiguranja su i poreski podsticaji poput postojećih kod dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

Srpski dani osiguranja su tradicionalna konferencija koju organizuje Udruženje osiguravača Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike