Moja prva plata: Poslodavcima najpotrebniji bravari i zavarivači, ali i inženjeri i lekari

08.10.2020

12:15 >> 16:45

0

Autor: S. G.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović saopštio podatke o oglašenim pozicijama za državni program

Moja prva plata: Poslodavcima najpotrebniji bravari i zavarivači, ali i inženjeri i lekari
Giomar Arango/Pixabay

Za državni program “Moja prva plata” najveća potražnja je za poslove bravara, zavarivača, elektrotehničara, ali i mašinskih inženjera, lekara, medicinskih sestara, socijalnih radnika, trgovaca i komercijalista! Najviše radnih mesta koja treba popuniti oglasili su poslodavci iz Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca, Novog Pazara, Sremske Mitrovice, Jagodine…

Ove podatke izneo je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović. On je istakao i da prijavljivanje kandidata počinje danas i traje do 8. novembra, a da je nezaposlenima na raspolaganju oko 8.500 poslodavaca koji su ispunili uslove javnog poziva.

Plata do 24.000

Inače, programom je predviđeno da kandidati sa srednjom školom dobiju mesečnu naknadu od 20.000 dinara. Mladi sa visokom stručnom spremom mogu da računaju, kako se navodi na sajtu Moja prva plata na 24.000 dinara mesečno, koje će dobijati od NSZ.

Ogromno interesovanje

On je naveo da su poslodavci, čiji izbor takođe počinje danas i traje do 15. novembra, iskazali interesovanje za oko 22.000 nezaposlenih što je, kako kaže, mnogo više nego što se očekivalo.

– Selekcija će biti rigorozna, jer je konkurencija zaista velika – rekao je Martinović za TV Pink.

On je objasnio da su najtraženiji profili u prerađivačkoj industriji, trgovini, administraciji, a zabeležena je velika tražnja u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, a od konkretnih zanimanja traže se bravari, zavarivači, elektrotehničari, mašinski inženjeri, ali i lekari, medicinske sestre, socijalni radnici, trgovci, knjigovođe, komercijalisti, računovođe…

– Nešto ispod 30 odsto je interesovanje za visoku stručnu spremu, a najviše je za nezaposlene sa srednjom školom – rekao je Martinović.

Praksa će trajati devet meseci; Malachi Witt/Pixabay

Kako je dodao, nezaposleni mogu da konkurišu kod više poslodavaca, a broj pozicija na koje mogu da apliciraju nije ograničen.

Brnabić pozvala mlade da se prijave

Premijerka Ana Brnabić pozvala je mlade da se od danas prijave za program “Moja prva plata” i istakla da postoji mnogo veći odziv privrede nego što je to bilo očekivano, pošto je čak 10.295 kompanija oglasilo 28.706 radnih pozicija. Ona je istakla da će 10.000 mladih moći da steknu preko tog programa prvo radno iskustvo i tako prevaziđu “kvaku 22” sa kojom se svi suočavaju, a to je problem što poslodavci kada objave oglas za radno mesto uvek traže radno iskustvo.

– Spojili smo drugu i treću fazu da traje ceo mesec. Prvo je bilo predviđeno da pola meseca traje prijavljivanje nezaposlenih, pa da se obavi selekcija, ali smo spojili da to bude istovremeno. Pretpostavljamo da je dovoljno vremena da poslodavci prepoznaju ko im odgovara od nezaposlenih, kao i da oni procene kod kog poslodavca im je najbolje da konkurišu – naglasio je Martinović.

Praksa počinje krajem decembra

Do kraja novembra će, kako je dodao, biti definisan krug poslodavaca i nezaposlenih osoba, a do sredine decembra će biti zaključeni ugovori.

On je podsetio da praksa traje devet meseci, ali da je cilj da se mladi zaposle, a ne samo da se edukuju kroz ovaj program.

– Očekuje se da će se mnogi zadržati na tom poslu, iskustva pokazuju da polovina ostane kod poslodavaca – rekao je Martinović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi