Mali saopštio lepe vesti! "Ima dovoljno novca za isplatu subvencija majkama za kupovinu stana"

03.12.2022

20:49

0

Autor: M. Vu.

Najveći broj problema koji su postojali u realizaciji uredbe je rešen i raščišćen i samo je neophodno pažljivo pročitati ta rešenja - rekao je Mali

Mali saopštio lepe vesti! "Ima dovoljno novca za isplatu subvencija majkama za kupovinu stana"
ministar Siniša Mali - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će se predlog budžeta za sledeću godinu u ponedeljak naći pred poslanicima u Skupštini Srbije, dodajući da je njime obezbeđen novac za standard građana, investicije i energetiku.

- Poboljšanje životnog standarda građana, nastavak investicija i stabilna energetska situacija u kojoj će i građani i privreda imati dovoljno struje i gasa tri su glavna stuba budžeta za 2023. godinu - rekao je on gostujući na TV Prva.

Kada je reč o životnom standardu naveo je da su obezbeđena sredstva za povećanje penzija, plata u javnom sektoru, minimalne zarade.

Prema njegovim rečima, drugi stub su investicije, za koje je izdvojeno oko sedam odsto bruto društvenog proizvoda i tu se, kako je rekao, neće odustati ni od jednog započetog ni planiranog posla, ni kada je reč o putevima, ni komunalnoj infrastrukturi, bolnicama i slično.

- Mi ćemo sledeće godne imati deficit od 3,3 odsto, od čega se 1,9 odsto odnosi na budžet, a ostalih 1,4 odsto je vezano za energetiku. Trudimo se i trudićemo se da obezbedimo dovoljno gasa i struje - rekao je Mali.

24sedam/Goran Sivački
 

Kada je reč o energetici, dodao je da se u saradnji sa stručnjacima iz Nemačke radi na definisanju stategije za razvoj energetskog sektora do 2050. godine i da će u narednih više od 20 godina, biti potrebno godišnje ulagati po oko milijardu i po evra kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje energentima.

Subvencije majkama za stan

Ministar Mali istakao je da novca za isplatu subvencija do 20.000 evra majkama za kupovinu stana ima dovoljno i dodao da one samo treba da podnesu neophodnu dokumentaciju koja je propisana.

Pixabay
 

- Čuo sam razne komentare oko toga šta je problem majkama da ostvare ovo pravo. Najveći broj problema koji su postojali u realizaciji uredbe je rešen i raščišćen i samo je neophodno pažljivo pročitati ta rešenja - rekao je Mali.

On je naveo da majke u tome mogu da računaju na pomoć lokalnih samouprava i Ministarstva za brigu i porodici i demografiju, a što se Ministarstva finansija tiče, kako je rekao, para za ovu namenu ima dovoljno.

Bonus video:

24sedam TV

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike