Siniša Mali potvrdio: Javni dug je pod kontrolom, država na računu ima preko 330 milijardi dinara

19.11.2022

10:57

0

Autor: 24sedam

On je dodao da je Srbija u potpunosti spremna za predstojeću zimu i da ima dovoljno novca da izvršava sve svoje obaveze

Siniša Mali potvrdio: Javni dug je pod kontrolom, država na računu ima preko 330 milijardi dinara
Ministar finansija Siniša Mali - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Ministar finansija i potpredsednik Srpske napredne stranke Siniša Mali saopštio je danas da je javni dug Srbije u iznosu od 53,5 odsto BDP-a u potpunosti pod kontrolom i pored svetske krize i da je aktuelna vlast spasila zemlju od bankrota i uvela red u javne finansije.

Reagujući na kritike funkcionera Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića, Mali je naveo da država na računu danas ima preko 330 milijardi dinara, "potpuno smo likvidni, povećavamo plate, penzije i minimalnu cenu rada, i to iznad nivoa projektovane inflacije".

- Sve zahvaljujući tome što smo spasili zemlju od bankrota i uveli red u naše javne finansije. Da su oni nastavili da vode zemlju, Srbija bi danas bila u mraku, u svakom smislu, naveo je Mali u odgovoru Nikeziću.

- Kada smo preuzeli rukovođenje državnom kasom, na računu su nam ostavili svega osam milijardi dinara, što nije bilo dovoljno ni da se pokrije trošak za penzije za jedan mesec, saopštio je potpredsednik SNS-a.

On je dodao da je, uprkos pandemiji korona virusa i krize koja je izazvana sukobom u Ukrajini, danas nezaposlenost na rekordno niskom nivou od 8,9 odsto.

- Uspeli smo da našu Srbiju učinimo atraktivnom investicionom destinacijom, pa smo tako u prvih 10 meseci ove godine imali čak 3,4 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je apsolutni rekord. Sve to, između ostalog, dovelo je i do istorijski niske stope nezaposlenosti, i do većih plata i u privatnom sektoru, rekao je Mali i dodao da je u poslednjih 10 godina otvoreno čak 440.000 radnih mesta.

On je dodao da je, zahvaljujući odgovornom vođenju javnih finansija, Srbija u potpunosti spremna za predstojeću zimu i da ima dovoljno novca da izvršava sve svoje obaveze.

Kako je rekao, Nikezić nastavlja i sa svojim "sumanutim računicama, koje ni on sam ne razume, što govori o njegovoj stručnosti".

Nikezić je za novine Nova, između ostalog, izneo mišljenje da je usvojenim rebalansom budžeta "svakoj kući u Srbiji ispostavljen račun od 750 evra za pokrivanje rupa u energetskom sistemu" i da će "radnik koji prima minimalnu platu do kraja godine izgubiti 35.000 dinara, praktično celu mesečnu zaradu".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike