Novi bum cene bitkoina: I Srbi zarađuju od trgovine kriptovalutama na svetskim berzama

13.10.2020

17:43 >> 09:10

0

Analitičari Blumberga predviđaju ogroman rast cene bitkoina do kraja 2025. godine

Novi bum cene bitkoina: I Srbi zarađuju od trgovine kriptovalutama na svetskim berzama
Copyright Mohamed Hassan/Pixabay

Potražnja investitora za kriptovalutama, a posebno bitkoinom, u svetu i dalje raste. Zbog toga su analitičari Blumberga nedavno objavili istraživanje u kome su otkrili da bitkoin u naredne četiri godine može da ponovi scenario iz perioda od 2016. do 2020. godine.

Naime, cena bitkoina je u poslednje četiri godine porasla sa 1.000 na 10.000 dolara. Kako navode analitičari Blumberga, ako se trend ponovi cena ove kriptovalute mogla bi da dostigne čak 100.000 američkih dolara do kraja 2025. godine. Oni su objasnili da je dugoročni rast vrednosti bitkoina, kao i u svakoj trgovini, vođen osnovnim faktorima ponude i potražnje, a da na to utiču dva ključna faktora.

– Prvo, do danas je na tržište izbačeno 90 odsto otkrivenih, od ukupno 21 milion bitkoina. Ograničena količina je jedan od najvažnijih faktora rasta vrednosti kriptovaluta – navode analitičari Blumberga.

Nepoverenje u tradicionalne valute

Drugi razlog, kako dodaju, odnosi se na aktuelnu situaciju u svetu, jer je globalna ekonomija zbog pandemije korona virusa usporila, a većina zemalja beleži depresijaciju tradicionalnih valuta. Upravo zbog toga dolazi do sve veće aktivnosti na berzama kriptovaluta.

U skladu sa tim, analitičari predviđaju da bi se već ove godine bitkoin mogao popeti sa sadašnjih 10.881 dolar na oko 14.000 dolara, prenosi SEEbiz.

Bogataši ulažu basnoslovne sume

Džek Dorsi, suosnivač i izvršni direktor Tvitera i osnivač američke platne kompanije „Square“, kupio je ove nedelje oko 4.709 bitkoina. Za njih je dao, ni manje, ni više, nego 50 miliona dolara. Dorsi je uveren da će mu se ovakva investicija u narednim godinama isplatiti.

Sigurno je da se takvom scenariju nadaju investitori širom sveta, a među njima i obični ljudi koji su se dosetili da ulažu u kriptovalute. Takvih ima i u Srbiji. Primer je Beograđanin Nebojša Lakić (42), po struci ekonomista. On se, kako kaže za 24sedam, pre pet godina zainteresovao za kriptovalute, da bi 2017. godine počeo u njih i da ulaže.

– Imao sam ideju da rudarim bitkoin. Ali nisam mogao da nađem ljude s kojima bih to radio, jer je to malo komplikovano. Potrebno je ipak neko IT znanje, ali i poseban prostor u kome bi se instalirao kompjuter koji zbog rudarenja troši dosta struje – ističe Lakić.

Cela priča o kriptovalutama se, kako on naglašava, vrlo brzo „primila“ i u Srbiji.

– Neki su na tome zaradili dosta novca. Kada sam shvatio da rudarenje nije izvodljivo, odlučio sam da ulažem u kriptovalute. Malo sam istraživao kako se trguje jer postoji dosta berzi… Svaka kriptovaluta ima neku funkciju, a ja sam krenuo da kupujem po osećaju – priča Lakić.

Ceo posao, kako dodaje, obavlja se preko firmi posrednika iz Srbije, a trguje se na svetskim berzama. On objašnjava da se trgovina obavlja na dva načina, preko računa same berze, što je rizično, i putem „voleta“, odnosno virtuelnog novčanika.

Ulog 1.300 evra

– Koristio sam taj novčanik, a trgovao preko Binance berze. Do sada sam imao na samo dva koina u koja sam uložio rast vrednosti od 1.600 odsto, i to u periodu od dva, tri meseca. U međuvremenu je došlo i do pada vrednosti – kaže naš sagovornik.

Ovaj Beograđanin za sada samo kupuje kriptovalute, ali se nada da će se obogatiti.

Na tržište je do danas izbačeno 90 odsto otkrivenih od ukupno 21 milion bitkoina; Gerd Altmann/Pixabay

– Nisam još ništa prodao jer čekam da cena ode na gore. Ideja je da, kao u svakoj trgovini, zaradim na razlici u ceni. Samo što je ovde ta razlika ogromna – navodi on.

Kako kaže, do sada je u ovaj biznis uložio 1.300 evra.

– Prošlog meseca kupio sam 50 tethera. To je kriptovaluta vezana za američki dolar, a takve su u poslednje vreme postale popularnije od bitkoina. Kriptovalute mnogo više osciliraju, čak i do 30 odsto dnevno, što je nemoguće kod tradicionalnih valuta – objašnjava Lakić.

On je, kako kaže, siguran da će se kriptovalute kao nova tehnologija održati, ali je pitanje kako će se njihove vrednosti za 10 godina kotirati.

– Neki će zaraditi, a neki propasti, kao i u svakom biznisu – zaključuje naš sagovornik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike