Bolje vi to sami, nego...: Poreska upozorila IT-jevce ali i jutjubere da plate porez

13.10.2020

09:23 >> 12:22

0

Poreska uprava pozvala na samoinicijativno prijavljivanje prihoda iz inostranstva

Bolje vi to sami, nego...: Poreska upozorila IT-jevce ali i jutjubere da plate porez
Copyright Foto: Profimedia

Građani Srbije koji ostvaruju prihode iz inostranstva, a nisu izmirili obaveze u vezi sa plaćanjem poreza i doprinosa na zarade, trebalo bi to da učine sami pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, upozoreno je iz Poreske uprave.

Poreska uprava je pozvala da se dobro obračuna porez i doprinosi, i to sa pripadajućom kamatom ako se kasni, i da se izmire zakonske obaveze kako bi se izbegla prekršajna odgovornost.

Iz Poreske uprave su istakli da su, na osnovu podataka o uplatama iz inostranstva i njihovim poređenjem sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu ili drugu vrstu prihoda fizičkog lica kao poreskog obveznika, ustanovili visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovali ta lica.

– Ovi prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga. Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama (‘jutjuberi’, ‘influenseri’), internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana (‘stan na dan’) – precizirano je u saopštenju.

Istaknuto je da će Poreska uprava nastaviti kontinuirano sprovođenje poreskih kontrola fizičkih lica.

Dodatne informacije mogu se dobiti pozivanjem Кontakt centra na brojeve telefona: 011-33-10-111 ili 0700-700-007 ili neposredno na šalterima “Vaš poreznik” u filijalama Poreske uprave.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike