Na gas trenutno svi zaboravili: Porše s bumom izlazi na berzu

29.09.2022

09:08

0

Autor: G.M.Š.

Legendardni proizvođač automobila postaje javna kompanija na berzi i taj izlazak je drugi najskuplji u istoriji Nemačke

Na gas trenutno svi zaboravili: Porše s bumom izlazi na berzu
porše karera 911 profimedia-0068084378 - Copyright Profimedia

Na evropskim berzama malo ko se trenutno bavi urgentnom temom cene gasa jer dešava se jedan istorijski momenat. Luksuzni nemački proizvođač automobila „Porše“ izlazi na berzu i ta inicijalna javna ponuda (IPO) vredi 19,5 milijardi evra.

IPO je startovao sa cenom od 83 evra po akciji ali već u 11 sati ujutro kupci su bili spremni da plate i više od 86 evra. Samo sa tih tri evra po akciji razlike, "Porše" je po kapitalizaciji kao kompanija vredniji za 2,7 milijardi evra.

Screenshot: Frankfurtska berza
 

Ovaj IPO je drugi po veličini u istoriji Nemačke a treći najveći u Evropi do sada.

Na berzu proizvođača čuvene „911“ izbacuje „Folksvagen Grupa“, a ceo kapital je simbolično podeljen na 911 miliona akcija.

„Folskvagen“ je cenu postavio prilično visoko, 82,50 evra po akciji, a u procesu IPO već je dogovoreno ko će kupiti veći deo ponude.

Holding kompanija „Porše SE“ će kupiti 25 odsto akcija plus jednu firme „Porše AG“, plud dodatnih 7,5 odsto. Još četvrtinu akcija (bez prava glasa) će vlasnik „Folksvagen“ prodati na tržištu a očekivana cena ide od 76,50 do 82,50 evra.

Za taj deo su se već prijavili iz Investicionog fonda Katara, Norveškog suverenog fonda i „T. Roue Prajs Grupe“… Večiunski paket zadržaće familija Puh i Porše.

Ta cena je manja samo od one koju je postigao „Dojče Telekom“ 1996 godine, a koji je u toj prvoj IPO ponudio vrednost jednaku 10 milijardi evra (tada 13 milijardi dolara).

„Porše“ je prošle godine zaradio četiri milijarde evra na prihodima većim od 33 milijarde, piše „Marketvoč“. Po cenama za IPO, cela kompanija vredi 75 milijardi evra.

Dalji prihodi uveliko zavise od „Poršeove“ sposobnosti da se prilagodi brzorastućem tržištu električnih automobila. Iako je poznat po luksuznim sportskim automobilima, „Porše“ je u poslednje tri godine više od polovine prodaje vozila obavio u segmentu SUV – na modelima „kajen“ i „makan“.

U 2024. godini fabrika planira da isporuči baterijsku verziju „makana“ a da 2025. godine polovina proizvedenih vozila bude na struju.

Po trenutnim cenama početni nivo „911“ je 113.500 evra u Nemačkoj a najjeftiniji „porše“ je „718“ koja košta „svega“ 59.200 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike