Bundesbanka upozorava, ali u Srbiji bankari mirni

20.10.2020

14:43 >> 09:05

0

U bankama koje posluju u Srbiji ne očekuju dramatičnu situaciju na koju svet upozorava nemačka centralna banka

Bundesbanka upozorava, ali u Srbiji bankari mirni
Copyright Gerd Altmann/Pixabay

Bankarsko tržište u Srbiji je stabilno, likvidno i kapitalizovano i ne očekuje se porast nenaplativih kredita, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić povodom upozorenja Bundesbanke da su sada banke na udaru krize izazvane koronavirusom.

Naveo je da je i Narodna banka Srbije, kao i sve druge centralne banke, preduzela mere kako bi se izbegao udar na banke i kako bi se usporio pad privredne aktivnosti.

Dobar rast novih kredita

Vasić kaže da se beleži rast kreditne aktivnosti stanovništva, u proseku između sedam i osam odsto, a privrede oko 10 odsto.

– Uzimaju se krediti, što je dobro za privredu. Dva moratorijuma na otplatu kredita, garantna šema države koja podrazumeva pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, sve su to elementi koji daju stabilnost finansijskom sektoru – kaže Vasić.

– Siguran sam da sve mere utiču na to da, i ako bude porasta nenaplativih kredita, taj rast bude mali – rekao je Vasić.

Naveo je da je nivo nenaplativih kredita 2015. godine bio veći od 20 odsto, a da poslednji podaci pokazuju da je trenutno 3,5 ili 3,6 odsto, što je, kaže, veoma nisko.

– U toj oblasti smo vodeći u regionu. Svuda je nivo nenaplativih kredita između 10 i 15 odsto. Ako i bude porasta nenaplativih kredita, on će biti jako mali. Sve mere koje su preduzete imaju cilj da spreče rast nenaplativih kredita – rekao je Vasić.

Objasno je da će iduće godine u junu biti poznato koliko će iznositi porast nivoa nenaplativih kredita, kada ističe garantna šema, i napomenuo da je siguran da neće biti nekog velikog porasta nenaplativih kredita zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Vasić je za Tanjug rekao da je država izdvojila značajan iznos sredstava da bi se predupredila finansijska kriza zbog kovida 19 koji je poremetio ceo svet.

– Brzina nalaženja vakcine bitno će uticati na dalja očekivanja. Zasada je bankarsko tržište stabilno, likvidno i kapitalizovano. Pratimo razvoj situacije – navodi Vasić, odgovarajući na pitanja u vezi sa upozorenjima Bundesbanke.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike