Država pomaže penzionerima sa malim primanjima da odu u dom za stara lica! Evo kome prvo treba da se obrate

23.05.2022

14:47

0

Najpre se vrši procena kolika su primanja korisnika, vodi se računa da mu se ostavi džeparac od penzije da ima za lično raspolaganje

Država pomaže penzionerima sa malim primanjima da odu u dom za stara lica! Evo kome prvo treba da se obrate
Gerontodomaćica - Copyright Pixabay

Prosečna penzija u Srbiji je oko 31.000 dinara, ali ima penzionera koji primaju i pedeset odsto manje. To je nedovoljno za samostalan život, a ni za starački dom, čije se cene kreću od 40.000 pa do 80.000 dinara. Kako prosečan penzioner, samac, najčešće bez pomoći dece, bolestan i usamljen, može da dođe do doma za stare?

Državni domovi mogu se naći čak i za cenu nižu od 40.000 dinara, a ima domova u unutrašnjosti gde se cene kreću od 27.000 pa onda idu u Beogradu do 40.000-50.000 dinara u zavisnosti od usluge koju treba pružiti.

Cena ovih usluga zavisi i od toga da li je osoba pokretna ili nije, kao i od standarda sobe u kojoj boravi, da li je osoba u apartmanu ili u trokrevetnoj ili četvorokrevetnoj sobi. Kod privatnika se cene kreću od 350 evra pa naviše.

U državne domove se ide posredstvom Centra za socijalni rad, gde se vrši procena kolika su primanja korisnika, vodi se računa da mu se ostavi džeparac od penzije da ima za lično raspolaganje, onda se vidi koliko su srodnici u obavezi da dotiraju cenu, a ako ni oni nisu u mogućnosti, država će onda dotirati za smeštaj i čak ako nema primanja, obezbediti džeparac.

Oni koji nemaju dovoljna primanja, a potrebna im je usluga doma, prvo treba da se obrate Centru za socijalni rad, mnogi to ne znaju pa se prvo obraćaju domu, a onda ih dom uputi na Centar za socijalni rad gde će im reći koja dokumentacija im je potrebna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike