Kako rastu penzije u Srbiji: Šta znači "švajcarska formula"?

16.07.2022

09:47

0

Autor: 24sedam

Na koji način se najstarijim sugrađanima usklađuju primanja

Kako rastu penzije u Srbiji: Šta znači "švajcarska formula"?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Iznos penzije koji je jednom utvrđen menja se u toku godine, a njegovo usklađivanje sa rastom cena i prosečnih zarada deo je tzv. švajcarske formule.

Naime, iznos penzija periodično se menja da bi se povećala kupovna moć penzija. Primanja penzionera se usklađuju zato što dinar, na primer danas, nema istu vrednost koju je imao pre godinu dana. To je zbog inflacije, odnosno opšteg rasta cena.

U normalnim uslovima, smatra se da je inflacija od oko dva odsto normalna tj. dovoljno niska da ne predstavlja privredne probleme, dok se sa inflacijom preko tog iznosa treba "boriti", što je posao Narodne banke Srbije. Ipak, čak i sa niskom inflacijom, penzije bi svake godine gubile kupovnu moć. Tako da rast penzija u skladu sa inflacijom održava njihovu apsolutnu kupovnu moć.

Drugi razlog za usklađivanje penzija jeste održavanje njihove relativne kupovne moći. Kako privreda raste i razvija se, tako rastu i zarade. Kako bi u slučaju usklađivanja penzija samo sa inflacijom došlo do toga da se njihova relativna kupovna moć u odnosu na plate smanjuje, jedno od rešenja je i da se penzije periodično usklađuju sa nivoom ekonomskog rasta (rasta prosečnih plata).

Ukratko, tzv. "švajcarska formula" predviđa povećanje penzija na osnovu rasta cena i prosečnih zarada, i to 50 odsto u odnosu na inflaciju i 50 odsto u odnosu na rast zarada.

Ovaj sistem je darežljiviji prema penzionerima od prostog usklađivanja sa inflacijom, pošto je rast zarada obično viši od inflacije, pa bi primenom ove formule penzije rasle više.

Švajcarska formula je uvedena od 2020. i prvobitno je bilo predviđeno usklađivanje rasta penzija dva puta godišnje, ali se prešlo na jednogodišnje, pošto se inflacija veoma malo menjala.

U ovoj godini je, od januara, a na osnovu projekcija i uslađivanja prema švajcarskoj formuli, rast penzija u Srbiji iznosio više od 10 procenata.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike