Odlaže se uvođenje platnih razreda: Novi sistem plata od januara 2022. godine

24.12.2020

13:43 >> 14:07

0

Autor: J.B.O.

Danas su poslanici usvojili izmene Zakona o državnim službenicima i još neke izmene zakona

Odlaže se uvođenje platnih razreda: Novi sistem plata od januara 2022. godine
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Skupština Srbije usvojila je danas set zakona iz oblasti radnog prava i zarada, kojim se, između ostalog, odlaže novi sistem plata u javnom sektoru za 1. januar 2022. godine.

Pročitajte još:

Uvođenje platnih razreda, pre donšenja ovih zakona, bilo je planirano za 1. januar 2021. godine, ali je situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa taj rok pomerila za godinu dana.

Danas su poslanici usvojili izmene Zakona o državnim službenicima, izmene Zakona o zaposlenima u javnom sektoru, izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave.

Usvojene su i izmene Zakona o platama zaposlenih u javnim agencijama i drugim organizacijama koje je osnovala Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Izmenama Zakona o državnim službenicima pomera se rok za državne organe za početak primene obaveznosti sprovođenja konkursnog postupka za rad na određeno vreme zbog povećanog obima.

Novi rok za početak primene te odredbe je 1.januar 2023. godine, umesto 1. januar 2021. godine.

Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, rekla je u načelnoj raspravi da prioritet i strateško opredeljenje Vlade Srbije i dalje ostaje potpuna implementacija novog sistema plata u javnom sektoru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike